Без съмнение предстоящата 2017-та година ще започне многообещаващо и продуктивно за момчетата от Hayes & Y. На 12 януари в клуб Терминал 1 те ще споделят с феновете най-новото си EP, озаглавено Sinclair. Oсвен новите парчета ни очаква и друго много специално запознаство, а именно с официалния видеоклип към една от песните в третото поред EP на бандата.

Sinclair включва три парчета – Let me in, Save it и Time to go. Aлбумът не изневерява на деликатния и мелодичен почерк на Hayes & Y, но изненадва приятно с категоричното електронно звучене и актуалност до последната секунда на записа. EP-то е записано в Лондон от лейбъла The Animal Farm, който е и музикален продуцент на изданието. Sinclair ще бъде официално на пазара на 20 януари, но всеки който иска да се сдобие с него предварително, може да го направи по време на концерта в Терминал 1 седмица по-рано. 

 Eто какво споделиха те, специално за Dama.bg:

Съвсем скоро ще чуем най-новите песни от последния ви краткосвирещ албум, разкажете ни малко повече за тях?

Б: Това са 3 песни, които записахме в Лондон, силно вдъхновени от града и музикалната му сцена. 2 от песните бяха написани изцяло там, а аранжиментите бяха завършени в едностайния ни апартамент. Вложихме в това EP всичко и се гордеем много с него. Вярваме, че тези песни са на едно много високо ниво.

Р: Мисля, че този запис е най-голямата крачка, която сме правили до момента към това групата ни да звучи така, както ние искаме- адекватно, модерно и разпознаваемо.

И: За мен тези песни са сякаш един така да се каже „дестилат“ от целия ни престой в Лондон: като се започне с цялостната смяна на обстановката - един нов и непознат град, предизвикателствата, които срещаш и това как те променят и разбира се вдъхновението, което получаваш от всичко това.  Малко или много това всичко се просмука в песните...

Защо Sinclair?

Б: Това е името на едно много специално за нас място в Лондон.

Коя е силата, която ви кара да правите музика?

Р: Колкото и да е клиширано- любовта към музиката. Мисля че това важи за нас тримата, а и би трябвало за всеки музикант. За мен лично и тръпката при концертите на живо, особено когато се получава добра колаборация между изпълнител и публика.

И: Нагласата, че с музика в душата светът е едно по-приятно място и надеждата, че както моите най-любими песни озаряват деня ми в правилния момент, така и ние може да сме създали нечия любима такава песен.

Първо музиката или текстът?

Б: С минимални изключения винаги първо е музиката. Чак наскоро написах първата си песен, в която тръгнах от текст. Може би ще я чуете по-късно тази година.

Най-бързо записаното парче досега?

Б: Записите по "Sinclair" бяха най-бързите за нас и нещо, което не сме виждали в България. Това е и голямата разлика да записваш в Англия. За 5 дни записахме и смесихме 3те песни, нещо, което в България ни е отнемало месеци.

С кого искате да свирите на една сцена?

Б: Blossoms. Те са големи герои в града, в който живеем - Манчестър, и бихме искали да им откраднем аудиторията.

Р: С всички актуални групи в момента- The 1975, Foals, Muse… и особено Biffy Clyro, по ред причини J

Вдъхновението идва, когато...?

И: ...се отпуснеш и му позволиш да ти пошепне малко. След това почва да ти говори сладко докато разбира се не закрещи със сила и страст.

Коя е най-смелата мечта на Hayes & Y?

И: Едно късче от световната музикална сцена, което да наричаме само и единствено наше.

Р: Няма такава, преследваме целите си, мечтите са просто поредната цел J

Какво слушате напоследък?

Б: Frank Ocean. Новият му албум "Blonde" е страхотен. Любимата ми песен е "Solo".

Р: Placebo и The Weeknd.

И: Supertramp, George Duke, Maddie Jay & the pH Collective.

Мислили ли сте да запишете парче в колаборация с жески вокал?

Б: Отворени сме към всякакви колаборации, имали сме гост беквокали в песните ни, така че е напълно възможно да имаме и гост лийд вокал. Ще видим.

Когато свирите мислите за...?

И: Сол, сол, ла, фа, сол. (x4). Така завършваше онзи виц ако не се лъжа... Но не. Някак ще ми е странно да отговоря за останалите, но всъщност не е толкова до мислене като че ли. По-скоро бих казал усещане за музиката, ритъма й, динамиката на песента, къде ти е мястото в групата и коя изсвирена нота кога и как ще е най-подходяща така че цялата песен да звучи... хубаво.

Имате ли сценична треска?

Б: Честно казано - не. Прекалено голямо удоволствие ми доставя свиренето на сцена.

Р: Аз съм имал, но мисля, че вече претръпнахме и остават само приятните емоции от сцената.
И: Всеки малко или много си мисли, че няма сценична треска, но това е просто лъжа. Излезеш ли пред публика нещо в теб просто крещи „БЯГАЙ!“ докато не се случи да игнорираш  този инстинкт достатъчно пъти, че вече наистина да не изпитваш притеснение от голотата на сцената и просто да се забавляваш с музиката, която правиш.

Имате ли друга страст освен музиката, която ви обединява като група?

Б: Храната.

И: Не просто храна... Опустошаването на промишлени количества храна със съмнителна здравословна стойност.

Кажете нещо на всички, които ви четата в момента..

Б: Надяваме се да ви видим на 12.01 в клуб Терминал 1, готови сме да направим най-силния си концерт досега.

И: Зимни гуми... Крайно време е.