Тази Коледа ще бъде още по-вкусна и прекрасна! Продължаваме с нашите предложения за традиционни и нестандартни коледни рецепти, които всеки може да приготви бързо и лесно у дома с помощта на София Мел.
Днес ще ви покажем как да приготвите нетолкова сладката алтернатива на тортата, пасваща си идеално с кафето. Освен това този хляб е красиво и нежно допълнение към трапезата за закуска, елегантен подарък за домакиня или просто приятно похапване следобед.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 чаши брашно София Мел Класик
1 ¼ чаши вода
2 с.л. мая
2 с.л. меко масло
- 2 с.л. захар
- 1 яйце
- 1 с.л. ванилов екстракт
- 1 ¼ ч.л. сол
- ¼ чаша обезмаслено сухо мляко
- ¼ чаша картофено брашно
За пълнежа:
- 1/2 чаша канела
- 2 с.л. вода
- 1 чаша нарязани сушени червени боровинки
За глазурата:
- ½ чаша сладкарска захар
- 1 ч.л. ванилова паста или ванилов екстракт
- 2 с.л. мляко
За украсата:
- 2 с.л. перлена захар
Начин на приготвяне:
За тестото първо смесете всички съставки и омесете, за да се получи меко леко лепкаво тесто. Отначало ще е доста лепкаво, но може да използвате спрей за незалепване вместо още брашно. Поставете го в купа с капак и оставете да удвои обема си (от 45 минути до 1 час). За да улесните оформянето му, го охладете за една нощ. След първото надигане на тестото, намазнете ръцете си и пръстеновидна форма от около 25,5 см (вътрешен диаметър). Поставете тестото върху намазнена повърхност с размери 30 см х 45 см.
За да направите пълнежа, смесете канела и вода. Сложете пълнежа над тестото и поръсете със сушени червени боровинки. Започнете с по-късата страна, като завъртате тестото и залепвате пластовете. Нарежете на 10 или 12 равни парчета и ги подредете в пръстеновидната форма, така че да се припокриват около 1,3 см. Покрийте с обърната купа и оставете да втаса за около 15-30 минути. Загрейте фурната до 180 градуса. Печете 35-40 минути, докато хване кафеникава коричка, като след това извадите и оставите да се охлади.
Преди сервиране направете глазурата, като смесите всички съставки и добавите мляко, за да не е сухо. Намажете глазурата върху хляба и гарнирайте с перлена захар.
От един хляб се получават около 16 порции. Да ви е сладко!