Тази Коледа ще бъде още по-вкусна и прекрасна! Продължаваме с нашите предложения за традиционни и нестандартни коледни рецепти, които всеки може да приготви бързо и лесно у дома с помощта на София Мел.

Днешната рецепта за класическия любим щолен е бърза, лесна и много вкусна. Рецептата съчетава изсушени плодове и препечени бадеми в нежно и маслено тесто, с подобно на снежна буря покритие от захар. Направете повече и подарете на близки или приятели!

Необходими продукти за два щолена:
За тестото:
  • 2 1/4 чаши брашно София Мел Кекс
  • 1/2 чаша гранулирана захар
  • 1/2 ч.л. сол (1/4 ч.л., ако използвате солено масло)
  • 1/2 чаша (8 с.л.) студено масло
  • 1 чаша обезмаслено рикота сирене
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 1/2 ч.л. екстракт за маслено сладко тесто
  • 1/4 ч.л. лимоново масло или 1/4 ч.л. екстракт за сладкиши
  • 1 чаша сушени плодове + 1/2 чаша от любимите ви сушени плодове, нарязани на половина
  • 1/3 чаша нарязани бадеми, препечени и охладени
За заливката:
  • 3/8 чаша (6 с.л.) разтопено масло
  • 3/4 чаша сладкарска захар или неразтопена бяла захар
Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фурната до 160 градуса. Леко намаслете хартия за печене. След това смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта в подходяща купа. Нарежете масло на малки парчета и го добавете в сместа, за да се образуват трохи. В отделна купа смесете сиренето, яйцето, ванилията и екстрактите. Добавете плодовете и бадемите в сместа с брашното, докато се разпределят равномерно. След това съберете мокрите и сухи съставки в едно и разбъркайте, докато по-голямата част от брашното се навлажни. Сложете тестото на леко набрашнена повърхност и го омесете добре. Разделете го на две, като нека всяко парче тесто има дебелина около 2 см. Сгънете всяко парче на половина, оставяйки ръба на горната половина на около 1.3 см от края на долната половина. Ако сгънете по дължина, ще получите по-дълъг и по-тесен щолен с по-къси парчета, а от обратното сгъване ще се получат по-дълги парчета. Използвайте ръката си, за да натиснете тестото и да запечатате около 2,5 см в задната част на отворения ръб, което ще допринесе за традиционната форма на щолена. Поставете оформения сладкиш върху лист за печене.

Печете го, докато се получи кафеникава коричка, приблизително около 40 минути. След като извадите готовия щолен, го намажете с 2-3 супени лъжици разтопено масло. Поръсете обилно със сладкарска или неразтопена бяла захар. Оставете го да се охлади и след това отново намажете с масло и поръсете със захар. Завийте го с фолио, за да го запазите свеж за повече време (най-много 2 седмици при стайна температура).

И нека Коледа идва по-бързо!