Селфитата се превърнаха в истинска епидемия, както сред младежите, така и сред възрастните. Според проучванията селфитата са най-популярни сред жените под 40 г. и сред мъжете над 40 г. Освен това е доказано, че селфитата повишават самочувствието.

Но дали зад тази мания се крие нещо повече от несигурност и нарцисизъм? Според някои селфитата оказват благотворно влияние върху личността и ни правят по-щастливи и уверени. Дали е така? Ето как разсъждават няколко селфи маниаци:

1. Създаваш точно снимката, която искаш

„Много мразя да моля приятелите си или разни непознати да ме снимат. Когато си правя селфи, мога да заснема точно каквото искам и когато искам. Освен това понякога е много неудобно да дадеш телефона си на приятел и да го попиташ: „Ей, може ли да ме снимаш... сам?“. Предпочитам да не го правя.“ – Мичъл, 28 г.

2. Приемаш недостатъците си

„Ако някой ми открадне телефона, вътре ще намери 1000 снимки и 40% от тях ще бъдат селфита. Когато започнеш да се снимаш, не можеш да си направиш само една снимка, нали? Трябва да се снимаш от няколко различни ъгъла. Благодарение на това започнах да приемам несъвършенствата си. Чрез селфитата виждам различни страни от себе си, за които преди не знаех и които започнах да ценя.“ – Джейн, 24 г.

3. Можеш да се почувстваш свързан с някого, който е на хиляди километри от теб

„В момента имам връзка от разстояние и вместо само типичните съобщения за добро утро, аз пращам и селфи на приятеля си. Така, дори само за няколко секунди, приятеля ми ще се почувства свързан с мен, сякаш съм до него. Разбира се, че съществува скайп, но селфито е нещо, което можеш да запазиш на телефона си и да го погледнеш винаги, когато имаш нужда.“ – Сара, 34 г.

4. Приемаш се такъв, какъвто си

„Всички си правим селфита и това означава, че се харесваме... или поне че харесваме нещо е себе си. Това е нещо прекрасно, защото много хора се срамуват от себе си или им липсва увереност. Да си направиш селфи и после да го публикуваш е крачка към това да се приемеш такъв, какъвто си. Мисля, че това е страхотно.“ – Майкъл, 29 г.

5. Гордееш се със себе си дори когато не изглеждаш перфектно

„Виждала съм хората да си правят селфита на най-странните места. Например във фитнеса. Според мен е странно, защото във фитнеса никой не изглежда като за снимка (рошавата коса и прочие). Въпреки всичко, между сериите хората масово се снимат.“ – Елис, 23 г.