Хайде, нека си признаем, дами, колко от нас искат да са приятелки с момичетата в социалните мрежи, за които селфитата очевидно са начин на живот. Особено пък когато става дума за полуголите момичета, които никога не напускат спалнята си (или пък басейна през лятото).

Ах, тези секси селфита... Всекидневните селфита са достатъчно досадни, но „сексапилните“ селфита са още по-нелепи. Ако не сте модел, актриса или нямате някаква професия, която изисква да сте постоянно полугола, защо ви е да поствате такива снимки постоянно? Няма нищо лошо да го правите от време на време. Ако изглеждате добре по бански или сте се облекли като за червения килим – добре, покажете го. Но всекидневните снимки в огледалото в банята или в спалнята? Те на кого са нужни?

Според новите изследвания – не и на момичетата, които искат да бъдат възприемани сериозно. Едно от последните проучвания разглежда колко вредни са селфитата за самоосъзнаването на младите момичета.

Учените са открили, че жените, които си правят секси селфита по провокативно облекло са смятани за по-непривлекателни от останалите жени – както във физически, така и в социален аспект. За целите на проучването учените създали фалшиви фейсбук профили на няколко момичета. В едните профили наетите за целта модели носели разголени дрехи и си правили типичните секси селфита, в другите профили същите модели били снимани по дънки и тениски.

Участниците в проучването трябвало да оценят моделите по три показателя в скала от 1 до 7 – физическа привлекателност („Смятам, че е красива“), социална привлекателност („Бих била приятелка с нея“) и компетентност („Уверена съм, че върши работата си добре“).

По всички показатели момичетата по дънки имали по-висок резултат, като най-голяма разлика се забелязва при третия показател, защото е очевидно, че сексапилните селфита понижават компетентността ви в очите на околните. „Тийнейджърките и младите жени чувстват, че трябва да се представят като сексапилни и привлекателни, но споделянето на такива снимки онлайн има повече негативни, отколкото позитивни последици“, казва Елизабет Даниелс от Щатския университет в Орегон, която е ръководела проучването.

Според Даниелс момичетата трябва да се фокусират върху снимки, които показват тяхната личност и техните хобита, а не да се съсредоточават върху външния си вид. „Съсредоточете се върху вашата личност и това, което правите на този свят“, съветва Даниелс.

Има две основни реакции на жените, когато видят секси селфи. Част от тях се чувстват заплашени и несигурни, затова и не харесват да виждат такива селфита.

Според експертите несигурните жени смятат, че жената със сексапилните селфита е привлекателна за мъжете и в нейните снимки виждат отражение на собствените си комплекси.

Останалите жени, които са уверени в себе си, не искат да са приятелки с момиче, обсебено от селфитата, защото смятат, че се „старае прекалено“ и изглежда изкуствено. „Уверените жени са над тези неща. Те знаят, че нямат нужда от приятелки, които са кралици на драмата.“ Жените, които си правят по-малко селфита, като цяло изпитват истинско съчувствие към онези свои „приятелки“, които са обсебени от своя лик и изпитват нуждата да го изтъкват всеки ден.

Е, това е мнението на експертите, а ние те съветваме, ако искаш да бъдеш възприемане сериозно, да оставиш сексапилните селфита само за личния ти архив.