И тази Коледа сме нареща, за да помогнем с вкусни предложения за вълшебства, галещи очите и небцето, разбира се, с помощта на верните ни приятели от София Мел. Aко все още не сте решили или нямате идея как да приготвите традиционната постна питка за Бъдни вечер, ще ви помогнем с рецепта, в която няма какво да сбъркате и винаги се получава вкусен и много пухкав резултат.

Хрупкава постна питка за Бъдни вечер

Необходими продукти

500 гр брашно София Мел Класик

250 мл. топла вода 

1 бакпулвер (по желание може да я направите със сода или загасена с оцет)

1 ч.л. сол

3 с.л. олио (може да се замени и със зехтин)

 

Начин на приготвяне

Като начало се заредете с положителни мисли и много любов, за да стане вкусна и мекичка. След това пресейте брашното с бакпулвера и солта. 

Направете кладенче и постепенно започнете да наливате топлата водичка, като замесвате отвън навътре. Добавете мазнината и ако е необходимо добавете още малко брашно.

Полученото тесто трябва да бъде меко, а не твърдо, за да стане питката пухкава и пръхка. 

Оставете приготвеното тесто да отпочине настрана за около 45-60 минути, покрито с фолио, като от време на време е добре да примесвате.

Загрейте фурната на най-долното ниво на 180°. Може да ползвате хартия за печене или да намслите и поръсите с малко брашно тавичка с диаметърд 25-28 см. Оформете с ръце и набодете с вилица на няколко места. С остър нож може да направите кръст в средата.

По желание може да украсите с още мако от същото тесто - да направите грозд за плодородие, житни класове за берекет и агънце за нов член на семейството. Не забравяйте и паричката за късмет, ако имате клонка дрян също отчупете малко парченце, което също да скриете в питката, обвито в алуминиево фолио.

Печете до златисто, след което извадете, напръскайте с мако вода и покрийте с кухненска кърпа, за да стане максимално хрупкава коричката отгоре.

Не режете, а нека най-възрастният в семейството на празничната трапеза начупи с ръце и даде на всеки по едно парче. Така е най-сладко!

Бъдете здрави и благословени! Светли празници! 

За да се получи всяко едно ястие вкусно и неустоимо, е ясно, че трябва да вложим сърцето си и да го приготвим с много любов. Тази година София Мел ти дава възможността да се включиш в играта им и да участваш за наистина страхотни награди. Единственото, което се изисква от теб, е да направиш красива кулинарна снимка, да я качиш в профила на Вкусен свят и така не само да вземеш участие в томболата за 1 от 100 награди, но и да помогнеш на човек в нужда. С всяка добавена снимка или рецепта София Мел прави дарение на Фондация „Конкордия България“, която вече 14 години работи за деца, младежи и семейства за осигуряване на социални услуги за независим живот. Колкото повече помагаш на нуждаещите се, толкова по-голям е шансът ти да спечелиш практичен и много готин подарък - 50 хлебопекарни, 10 комплекта за подправки, 10 буркана за сладки, 10 подноса 6 в 1, 10 кухненски везни и 10 комплекта ножове за пици.