Картофите са страхотна вкусотия - няма спор за това. От картофеното пюре, през френските пържени картофи, до хрупкавия чипс - този зеленчук знае как да направи небцата ни щастливи.

Един от любимите ми видове картофи са тези със сол и оцет. Солеността срещу киселинността на оцета ги прави много пристрастяващи и допринася за наситения вкус във всяка хапка.

Когато варите картофите в сол и оцет, това им позволява да поемат целия солен вкус, преди да ги подсушите и пъхнете в печката. Резултатът е мек център и хрупкава коричка. 

Можете да ги гарнирате с лук, копър или подправки по ваш избор и да ги сервирате на следващото домашно събиране. Те са идеално веган ястие без глутен, но лесно ще задоволят всички небца. 

Необходими продукти:

2 килограма картофи, нарязани на половинки
1 с.л. сол
1 ч.ч. дестилиран бял оцет
Вода, достатъчно, за да покрие картофите
2 с.л. зехтин
Сол, на вкус
Див лук, за гарнитура

Начин на приготвяне:

1. Сложете картофите в тенджерата. Добавете към тях солта и оцета. Налейте водата, за да се покрият картофите, и изчакайте да заври. Варете 25-30 минути, докато се сварят. 

2. Отцедете картофите. Подсушете ги с кухненска хартия или кърпа. Предварително загрейте фурната на 220 градуса и сложете хартия за печене.

3. Прибавете зехтин към картофите, докато се покрият щедро с мазнина. Разположете ги равномерно върху хартията за печене. За да станат хрупкави, трябва да ги печете поне 25 минути и след това да ги проверявате на всеки 5 минути, за да не изгорят. Колкото повече време останат във фурната, толкова по-хрупкави ще са. Направете ги както Ви харесва - повече или по-малко хрупкави. Това може да отнеме от 5 до 15 минути. След като станат хрупкави, ги махнете от фурната. Можете да прибавите още сол, ако желаете.

4. Накрая ги поръсете с лука или избраните подправки.

Да ви е вкусно!