В миналото в Япония се е считало, че оризът не е за простолюдието, а само за боржуазията и техните семейства. Понякога оризът дори се е използвал като разменна монета - фермерите и занаятчиите си плащали данъците с него.

В днешно време е почти невъзможно да не асоциираме Японската кухня с "ориз", когато стане дума за нея - всички сме хапвали суши, пържен ориз със зеленчуци, оризови нудъли и други вкусни ястия. Оризът заслужено си е извоювал място на рафта в кухненския шкаф на всеки дом!

Освен обаче огромното си значение за японската кухня, оризът има и редица ползи за здравето на човек и сега ще ви разкрием 7 от тях:

1. Помага за загубата на тегло

Ако сте решили да отслабвате и се мъчите с гладуване, може да спрете. Оризът също е помощник в борбата с губенето на излишни килограми. Той не съдържа много мазнини, богат е на фибри и сода и може да бъде идеално допълнение за вашата диета. Доказано е, че хора, които консумират кафяв ориз, рядко са с наднормено тегло и шансът да надебелеят е значително по-малък.

2. Съхранява младостта ви

Дамите в Япония използват оризовата вода като естествено средство против стареене на кожата, което я поддържа мека и млада, но консумацията на ориз като цяло забавя процеса на стареене. Оризът съдържа множество антиоксиданти и предпазва кожата ви от вредното влияние на свободни радикали, които увреждат кожата и предизвикват бръчки.

3. Поддържа сърцето ви в добра форма

Редовното хапване на ориз е един страхотен и вкусен начин да подобрите здравословното състояние на сърцето ви, защото той има противовъзпалителни свойства и предотвратява натрупването на плаки по вътрешните част на кръвоносните съдове. Това от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания като инсулти и инфаркти.

4. Поддържа кръвното налягане в норма

 За всички, които страдат от високо кръвно - оризът е на ваша страна в борбата с поддържане на нормално кръвно налягане! Заложете на кафяв ориз, защото е поне 3 пъти по- богат на фибри и протеини от белия и не е толкова калоричен.

5. Влияе положително на храносмилането

Високото съдържание на фибри в ориза спомага за доброто и лесно храносмилане и предотвратява констипацията. Оризът прочиства червата и обира токсините, които се изхвърлят по естествен начин от тялото.

6. Благоприятства действието на нервната система

Ако ядете ориз редовно, знайте че това със сигурност има добро влияние върху нервната ви система също, тъй като той съдържа витамин Б, който е много важен за нормалното ѝ функциониране и биологичните процеси, които се случват в нея.

7. Дава ви много енергия

Ако сте свикнали да пиете енергийни напитки, за да си давате нужното количество енергия за старт на деня, забравете това на момента. Опитайте се да приемате енергия чрез храната. Оризът е идеален за това, тъй като е огромен източник на протеини, които дават нужната енергия на тялото ви по полезен начин.