Жените от Япония бият всички рекорди, когато става дума да изглеждат десетилетия по-млади от реалната си възраст. Някои от тях изглеждат толкова млади, че дори не можете да разберете коя коя е, когато гледате снимки на майка и дъщеря. Ако смятате, че става въпрос за гени и климат, може да се изненадате, като научите, че има неща, които можете да направите, за да се чувствате и да изглеждате много по-млади.

Подбрахме тези съвети и трикове за вас от „вечно младите“ японки и можете да започнете да ги използвате веднага!

Измийте лицето си с оризова вода

Оризът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които предпазват кожата от ранно стареене, успокояват я и ѝ придават блясък. Японките използват оризова вода за измиване на лицето и косата си от дълго време и има няколко метода за приготвянето ѝ у дома. Ако не бързате, опитайте да направите ферментирала оризова вода. Сложете половин чаша ориз в чиста купа и го изплакнете с бистра вода няколко пъти. Добавете 2 чаши вода и накиснете ориза за 15 минути. Прецедете го и дръжте оризовата вода в буркан за 1-2 дни при стайна температура. Можете да кажете, че ферментиралата оризова вода е готова, когато миризмата ѝ стане малко кисела. Сега можете да използвате оризовия разтвор, за да измиете лицето си и да изплакнете косата си, след като го разредите с 1-2 чаши вода. Съхранявайте останалата оризова вода в хладилника.

Не разтривайте лицето си с ръце и се опитвайте да използвате мрежичка, когато миете лицето си

Много от нас прилагат продукти с ръце, когато мием лицата си. В действителност, когато разтриваме лицето си, напрягаме кожата си, което я прави по-малко тонизирана. За да решат този проблем, японките използват пянообразуващи мрежички, за да прилагат продуктите си за грижа за кожата. Тази мрежа може лесно да направи гъста пяна от малко количество продукт и след това можете да почистите лицето си с тази пяна, без да го докосвате с пръсти. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете малко лосион за лице върху мрежата и да го разтриете между дланите си.

Опитайте маски за лице от морски водорасли

Морските водорасли са известни с невероятните си здравословни свойства и се препоръчват като част от здравословната диета. Използват се широко в Япония. Но освен, че просто подправяте храната си с някои морски водорасли, можете да ги използвате и на лицето си, за да накарате кожата си да блести и да се почувства по-хидратирана. За да си направите маска с морски водорасли, смесете ¼ чаша пудра от морски водорасли с малко топла вода и зехтин, докато получите гладка гъста смес. Нанесете я върху лицето и шията, оставете я да поседи 15 минути и след това изплакнете с вода. Можете също така да нанесете влажни ивици от морски водорасли направо върху лицето.

Придържайте се към балансирано хранене

Не е тайна, че начинът, по който се чувстваме и изглеждаме силно зависи от това какво ядем. Японското хранене е супер свежо и здравословно и ако искате да го спазвате, трябва да ядете повече прясна, необработена храна, като риба, зърнени храни, зеленчуци, плодове, морски водорасли, ферментирали соеви продукти (като мисо, например) и зелен чай. Хапвайте умерени количества животински продукти и спрете да ядете преработени, рафинирани и захарни храни.

Опитайте се да поддържате високо ниво на колаген

Колагенът е важен структурен протеин на кожата ни и загубата му ни кара да изглеждаме по-възрастни. В Япония можете да си купите всякакви колагенови добавки, които се продават под формата на хапчета, желета, бонбони и напитки. Някои учени смятат, че няма полза в консумацията на колагенни добавки, но има начини да повишите нивото на колаген в кожата си по естествен начин. Добавете костен бульон, риба, пиле, яйчен белтък, листни зеленчуци и цитрусови плодове към храненето си, за да помогнете на тялото да произвежда повече колаген.

Изберете продукти за грижа за кожата с масло от камелия

Камелия, или цубаки, е едно от най-популярните японски цъфтящи дървета. Японките обичат да използват масло от камелия, което се извлича от семената на това растение и е известно със способността си да влиза в най-дълбоките слоеве на кожата и да задържа влагата. Това масло е богато на мастни киселини, витамини и антиоксиданти. Предпазва кожата ни от излагане на околната среда и я прави по-мека и гладка. Маслото от камелия може да се намери в много от козметичните продукти, широко използвани от японките, от кремове за лице до шампоани.

Накиснете се в гореща вана

Хората в Япония обичат да се накисват във вана, независимо дали става въпрос за гореща вана или за традиционен горещ извор, наречен „онсен“. Посещението на онсен се счита за терапевтично къпане - минералите, намиращи се в горещите изворни води, проникват в тялото и ви помагат да успокоите нервите си, да се отървете от кожните проблеми и да ви накара да изглеждате и да се чувствате по-млади. Но ако не можете да отидете на онсен, можете също така да вземете топла вана у дома. Къпането в гореща вода ще ви помогне да намалите възпалението, да подобрите качеството на съня си и дори да ви помогне да изгорите допълнителни калории.

Пийте зелен чай и го прилагайте като маска за лице

В Япония никога не можете да пиете достатъчно зелен чай. Освен редовно да пиете тази отвара на младостта, която е богата на антиоксиданти, можете да опитате да си направите маска за лице от зелен чай. Тя може да заличи малките бръчки, да стегне порите ви и да детоксикира кожата ви. Вземете ½-1 чаена лъжичка матча зелен чай на прах, добавете 1 чаена лъжичка вода и ½ чаена лъжичка мед. Смесете всички съставки и нанесете върху цялото си лице. Оставете го да престои 20 минути и изплакнете с вода.

Подарете на лицето си редовен самомасаж

Веднага след като нежно измият лицето си, японките извършват самомасаж на лицето с длани. Японските техники за контуриран масаж станаха много популярни сред жените заради невероятните резултати, които могат да се видят след само няколко сесии. Най-добрата част от тези масажи е, че можете да ги правите сами. Това е една от най-популярните техники за масаж на лицето и можете да я изпробвате още сега. Каквато и техника за масаж на лицето да изберете, помнете - нанесете масажно масло или лосион, за да намалите въздействието на пръстите си. Движенията ви трябва да са нежни и гладки.

Защитете кожата си от слънцето

Японките избягват да се излагат на слънце, когато е възможно. Агресивните UVA и UVB слънчеви лъчи увреждат кожата ни и ускоряват процеса на стареене, причинявайки бръчки и петна. Според специалистите дори в мрачен ден 80% от ултравиолетовите лъчи могат да преминат през облаците. Всеки път, когато излизате навън, помислете за прилагането на слънцезащитни продукти и продукти за грижа за кожата, съдържащи слънцезащитен крем.

Кой от тези съвети бихте искали да опитате? А може би имате собствени трикове за красота?