Запознали са се във Фейсбук?! О, не! Ужас!

В България по традиция сме с 20 години назад във времето, ако не и повече, и вероятно поради тази причина много от хората отказват да приемат в кой точно век живеем.

По време на мач на Манчестър Юнайтед, на който присъстват 78 хиляди души, и се гледа от още милиони пред екраните, върви рекламно пано с надпис "Станете ни фен във Фейсбук". Точно толкова е навлязъл в живота ни Фейсбук. Футболен клуб с милиони фенове и 130 години традиция, да си рекламира Фейсбук страницата.  Малко по малко, желано или не, Фейсбук се превърна от сайт, в който се намираш със стари приятели, с които си изгубил следите си... в най-големия сайт за запознанства. И реално в това няма абсолютно нищо лошо. Така и така отдавна сте си забравили паролите за Флиртче и Сладур. Дори от Фейсбук осъзнават социалния напредък и преправят търсачката си така, че да може да търсиш хора, които имат сходни интереси. Скоро ще може да напишете в търсачката „Хора, които обичат мусака“, и ще намерите хора, които харесват мусака! Ама наистина, не се шегувам.

В наши дни всички са прекалено заети. С работа, с учене, с мечти, с приятели. Колко често излизаме с ясната мисъл: "Аз днес ще се запозная с нови хора!"? Обикновено излизаме все с хора от близкото обкръжение, такива, с които няма да трябва да се напрягаме по никакъв начин за каквото и да е. Наскоро гледах едно предаване, в което участниците се бориха за сватба. Интересното беше, че две трети от двойките се бяха запознали в интернет. И не просто са станали гаджета, а искат да прекарат живота си заедно. Е, тогава колко да е лошо да се запознаеш с нов човек чрез Фейсбук? Обществото няма да го приеме, има нещо неморално в това ли? Вече доста отдавна отмина времето на mIRC, когато единствената информация, която можеш да получиш за един човек е тази, която той ти предостави. Няма вече "asl pls". От нечия Фейсбук страница, можеш да получиш достатъчно информация, за да прецениш дали си струва да общуваш с него. Албуми със снимки, тагове, бележки, коментари от приятели, публикации. С бърз преглед можеш да установиш до известна степен какво представлява даден човек. Е, винаги може да се заблудиш, но пък и колко пъти се е случвало човек, с когото сме се запознали в... да го наречем "реална обстановка", да се окаже тотално различен от първообраза, който е представил. Много хора намират приятелство, разбиране и дори любовта по интернет. А той вече е достатъчно е завладял всичко, че да бъде "срамно" да осъществиш... Не! Да допуснеш контакт чрез Фейсбук. А хората, които ползват Фейсбук само за да следят кой къде и с кого е бил, и какво е правил, и които са над нивото на интернет запознанството, винаги може да си ограничат тотално профила за непознати. Странно защо не го правят...

Отърсете се от остарелите предразсъдъци. Социалната мрежа със сигурност не отчуждава хората, а точно обратното. Който преди не е обичал да излиза с приятели, и днес няма да обича, а вината далеч не е във Фейсбук. Всички вече са във Фейсбук. На никого не му пука къде и как сте се запознали с някого. Единственото важно нещо е как ВИЕ се чувствате от отношенията си с въпросното лице!