LCD информационни киоски ще се появят на 6 места в столицата. Те ще са с тъч скрийн, а екранът не може да бъде по-голям от 75 инча. Поводът е инициативата „София – европейска столица на спорта 2018”.

Столична община обявява конкурс за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост, на която да бъдат разположени киоските, а вносители на предложението до СОС са съветниците Анна Стойкова, Николай Пехливанов, Иветка Петрова, Николай Николов и Светослав Витков, предава Offnews. Идеята е спечелилата надпреварата фирма да подпише договор за наем за пет години с общината. Условието е поне през 60% от денонощието да се показва информация за спортните прояви, свързани със "София - европейска столица на спорта 2018", местата за масов спорт, новите съоръжения, които ще се градят, посланията на инициативата и т.н. През останалите 40% от времето ще вървят реклами. Наемна цена няма да има.

Киоските ще бъдат с човешки ръст, като на сензорния екран гражданите ще могат да избират информацията, която ги интересува. След 2018 г. информацията на киоските може да се разшири и с културни събития например, съобщи Анна Илииева, която представи проекта пред комисията по архитектура. Видът на киоските ще бъде еднакъв и одобрен от главния архитект. В договора със спечелилия конкурса пък ще бъде записано, че ако фирмата не си прибере киоските след изтичане на срока, а продължи да излъчва реклами на тях, като използва различни процедурни хватки, инфоматите ще станат собственост на Столична община. Цената на един е около 15 000 евро, уточни Илиева. Киоските ще бъдат поставени до метростанцията при НДК, на бул. "Витоша" и ул. "Бяла Черква", на площад "Радой Ралин", на бул. "Прага" и до УНСС.

Какво смятате за идеята?