Всеки, който работи, е чувал фразата "Ще ви се обадим". Знаем какво значи - не сме подходящи за тази фирма. И след всяко неуспешно интервю се чудим защо интервюиращият не ни е харесал. 

За да може по-лесно да намерите следващата си работа, подготвихме 10 хитри начина да впечатлите интервюиращия.

"Искате ли деца?"

Това е често срещан въпрос при младите жени. Ето как интервюиращият оценява възможността да излезе по майчинство. Не си струва да отговаряте категорично на такъв въпрос.

Може да кажете уклончиво: "Професионалното ми развитие е приоритет за мен през следващите няколко години".

"С кого живеете?"

Интервюиращият може да попита с кого живеете, дали сте под наем, дали имате ипотека. Така определя доколкото служителят ще е зависим от заплатата. 

Можете да отговорите по този начин: "Имам някои финансови нужди, които не ми позволяват да понижа очакваната заплата".

"Какви са вашите недостатъци?"

Когато ви попитат за недостатъците ви, не се шегувайте, а признайте слабостите си. Най-добре е да споделите как превръщате своите слабости в предимства. Например, преди година не сте знаели добре английски, но сте се записали на курс и сега го говорите свободно. Няма перфектни хора, но интервюиращият ще оцени зрелия ви подход.

Въпроси относно религията, убежденията и предпочитанията ни

Има причини, поради които може да ви бъде зададен въпрос относно религията или политическата ви позиция. Това се прави, за да се разбере дали ще се чувствате комфортно в екипа. Такъв интерес е по-скоро психологически.

Можете да отговорите на въпроса с въпрос: "Защо е важно за вас да разберете?" И въз основа на отговора решете дали искате да споделите личните си предпочитания.

"Защо не сте омъжена/женен?"

Като задава такива въпроси, интервюиращият може да ви тества за поведението ви под стрес и по този начин да състави вашия психологически профил. Също така много психолози са склонни да мислят, че семейните хора са по-уравновесени.

Какъв е правилният отговор: "В момента моят приоритет е кариерата".

"Как биха ви описали колегите ви?"

Отговаряйки на такъв въпрос, може да подходите саркастично или да се похвалите. Опитайте се да не правите нито едното, нито другото. Целта е се да разбере дали кандидатът може реално да оцени себе си.

Отговорът на въпроса може да бъде: "Мисля, че те ме ценят най-много, защото..." и след това посочете силната си страна. 

"Ако бяхте плод, какъв щяхте да бъдете?"

Смисълът на тези абстрактни въпроси е да се види искрената реакция на кандидата. Ще се поколебае ли, ще се разсмее или ще каже, че не е разбрал въпроса? Всичко това може да покаже на интервюиращия как потенциалният служител ще се държи в неочаквани ситуации на работното място.

Няма верен отговор на подобни въпроси. Няма значение дали ще изберете портокал или ябълка, важно е да отговорите спокойно и уверено.

"Опишете се с една дума."

Можете да изберете както прилагателни, така и съществителни, за да опишете себе си. Но избирайте внимателно, спрямо бъдещата ви позиция.

Кандидатствате за началник на отдел? Отговорът е "Лидер!". 

"Ако спрем да ви плащаме, ще продължите ли да работите с нас?"

Кандидатите често казват "Да!", защото смятат, че това очаква работодателят. Всъщност е малко по-различно: работодателят най-вероятно иска да намери служител, който знае стойността си.

Верният отговор трябва да е отрицателен.

"Имате ли въпроси към мен?"

Ще бъде чудесно, ако преди края на интервюто се подготвите малко и решите какво искате да попитате работодателя. Не бива да питате за това, което лесно можете да намерите в длъжностната характеристика, но пък липсата на въпроси може да е във ваш минус.

Разберете защо предишният служител е напуснал - така ще демонстрирате, че имате аналитични умения и след като вече сте започнали работа, ще можете да избегнете грешките на предшественика си.