В епохата, в която живеем сме свидетел на един наистина учудващ феномен, както никога досега разполагаме с достъп до необятно количество информация и въпреки това се чувстваме по-объркани отвсякога.

Непрекъснато четем противоречащи си факти, чувстваме се виновни, защото не спазваме нечий препоръки, а ситуацията става още по-задълбочена, когато се отнася до малки дечица и тяхното захранване.

Дебатът “за” и “против” готовите бебешките пюрета винаги предизвиква разпалени реакции и противоречиви мнения, затова днес решихме да обърнем по-специално внимание на темата и на няколко нейни аспекта, които често забравяме. Ето защо готовите пюрета са здравословен, удобен и проверен вариант за вашето мъниче:

  • За съжаление достъпът до качествени продукти в последните години в България стана почти невъзможен. Масова практика е плодовете и зеленчуците да се внасят от чужбина, а качеството им да е възможно най-ниско, за да падне цената им. Така за нас пластмасовите домати и безвкусните моркови станаха ежедневие, свикнахме с тях и вече дори сме забравили какъв е естественият им вкус. От друга страна e необходимо продуктите, които се влагат в пюретата, предназначени за бебета и малки деца, произведени в Европа да отговарят на много по-високи стандарти от тези за плодове и зеленчуци в магазинната мрежа. Тоест, ако критериите за моркови в супермаркета са x, то критериите за морковите в пюрето за бебета са два пъти по-строги от x. Това означава, че всъщност домашно приготвените пюрета могат да се окажат доста по-неполезни, отколкото смятате, защото самият продукт, който сте вложили в тях може да е с много по-голямо съдържание на нитрати, например, от този вложен в готовите пюрета.
  • В домашни условия майката най-често сварява зеленчуците и след това оставя неизползваното количество в хладилника. Истината обаче е, че там започват да протичат процеси на ферментация и след 24 часа тази храна не е годна за консумация за незрелия детски организъм.
  •  Противно на всеобщото мнение, качествените пюрета се запечатват със специална система на вакуум, което позволява консервиране без използване на консерванти или други методи на стерилизация, познати от миналото. Така родителят може да е сигурен, че дава сигурна (а не ферментирала) храна на своето дете.
  • Консистенцията на добре приготвеното бебешко пюре е пресметната идеално и е съобразена с възрастта на детето. Тоест майката не се притеснява, че дава нито прекалено твърда храна, с която детето може да се задави (ако не е намачкала добре с вилицата някоя частичка), нито е необходимо да пасира всичко до навършване на 3 годинки на детето. Повечето майки не си дават сметка, че ако едно дете не дъвче, а само гълта смляната храна, това се отразява на неговото цялостно развитие и дори на фината му моторика, така важна за ранната ученическа възраст. 

За всяка дама с детенце е от изключителна важност да вземе информирано решение за своето мъниче и по този начин да прецени с какви продукти да го захрани. Често в днешното общество битува мнението, че майките, които дават на своите деца готови пюрета, всъщност си улесняват живота по този начин и за тях това е просто по-лесен вариант, който им спестява време. Малко хора обаче се замислят, че eстествените на пръв поглед продукти много често в съвременния свят са всъщност продукти извън контрол. А малкото дете има неразвита храносмилателна система и качеството на храната, която приема е от изключителна важност за неговото развитие.