Стан Ларкин е изумителен медицински случай. През 2014 г. той се подлага на иновативна операция, при която му е присадено цяло изкуствено сърце, което се задвижва от специална раница. Сърцето го поддържа жив цели 17 месеца, преди да се намери подходящ донор и да му бъде присадено истинско сърце.

Братът на Стан също е трябвало да премине през тази операция, но получава истинско сърце по-рано.

„Животът ми беше като увеселително влакче. Трансплантираха ми сърцето преди две седмици и се чувствам така, сякаш ей сега бих отишъл да потичам. Бих искал да благодаря на донора, който ми е дал сърцето си. Бих искал да се срещна със семейството му един ден”, разказва Стан за трансплантацията, която преживява това лято.

При изкуственото сърце се трансплантира цяло механично сърце в пациента, което обаче се задвижва чрез апарат, който се намира в специална раница.

По-големият брат на Стан – Доминик, също разчита на такова сърце за кратко, преди да му трансплантират истинско през 2015 г. Двамата братя са диагностицирани с фамилна кардиомиопатия още като тийнейджъри. Заболяването е вид сърдечна недостатъчност, която може да засегне неочаквано дори хора, които изглеждат здрави и в отлична форма. Кардиомиопатията е една от водещите причини за внезапна смърт при активни атлети.

Двамата братя са били много болни, когато постъпват в болница. Лекарите решават, че другите варианти са изключени, защото нямат достатъчно време. Така се решават да опитат с изкуствено сърце, което има дълга история.

Първото изкуствено сърце е присадено още през 1969 г., но пациентът умира след три дни. След години на тестове и разработки, едва през 2001 г. е създадено цяло изкуствено сърце, а през 2008 г. Чарлс Океке получава изкуствено сърце и става първият пациент, който през 2010 г. успява да напусне болницата. Животът на едно изкуствено сърце се изчислява на 50 г., но реално пациентите се предполага, че могат да живеят до 2 години с такова сърце.