Каква е историята, която стои зад любимия на всички Ден на шегата? Dama.bg няма търпение да ти разкаже защо всички си правим шеги на тази дата.

През 1700 година на 1 април англичани са започнали да си правят шеги. Именно те са положили началото на този забавен празник, който продължаваме да честваме и днес.

Разбира се, няма как да бъдем сигурни точно къде и кога за пръв път хората са започнали да си правят номера. Някои историци смятат, че Денят на шегата датира от 1582 година, когато във Франция преминават от Юлиански към Григориански календар. Имало е хора, на които им е било трудно да свикнат, че някои празници вече трябва да се честват на други дата, поради което продължили да честват Нова година през последната седмица на месец март и чак до 1 април. По този начин те станали обект на доста подигравки и шеги. Една от най-разпространените закачки е била увиването на риба в хартия и поставянето ѝ на гърба на хората, което символизирало априлска риба или по-точно казано, риба, която се хваща лесно.

Много историци свързват Денят на шегата с древните фестивали в Рим в края на март. Тогава хората се преобличали в костюми.

1-ви април е свързван и с шегите на Майката природа, тъй като това е времето от годината, което може да бъде много непостоянно. Ето защо хората смятали, че природата си прави шеги с тях.

Днес всички се вълнуват за специалния празник и всяка година ставаме свидетели на все по-оригинални и забавни шеги. А ти знаеш ли вече как ще изиграеш приятелите си на 1-ви април?