Със сигурност сте чували думата "глутен" неведнъж, в последно време неговото присъствие в живота ни и в медиите се превръща в се по-осезаем проблем. И не си мислете, че той се съдържа единствено в хляба и житните култури. Може би ще ви изненадаме като ви споделим, че той присъства в някои видове чайове, сирена, изкуствените оцветители, енергийните блокчета, овесените ядки, деликатесните месни продукти, лекарствата, козметичните продукти като червило и гланц за устни, кетчупа, горчицата, снаксовете и десертите, сладоледа, фунийките за сладолед, някои готови подправки, шоколади и подсладители. Вече смятате, че глутенът дебне отвсякъде, нали?

Какво всъщност представлява той? Глутенът е онази съставка, която прави тестото пухкаво и бухнало, състои се от два протеина – глутенин и глиадин, най-голямо количество от него има в тестото и макаронените изделия.  Проблемът с глутена е, че той уврежда част от тънкото черво, като причинява възпаление и лошо абсорбиране на всички хранителни вещества, което може да доведе до редица заболявания от анемия, през остеопороза, та чак до акне и проблеми с кожата. Истината е, че специалистите свързват глутена с над 55 заболявания. 

Сигурно в момента си казвате: "и баба е яла хляб и не е чувала за глутен". За съжаление проблемът идва от факта, че сега консумираме пшеница, далеч по-различна от старите сортове. Тя е модифицирана по начин, увеличаващ количеството на глутена, с цел подобряване вкусовите качества на тестените изделия и сладкишите. С увеличено количество глутен в тях те стават по-пухкави и меки, но с цената на какво? Според изследвания на американски учени две филийки пълнозърнест хляб могат да увеличат кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар. Шокиращо, нали?

Глутеновата непоносимост, разбира се може да има различни стадий и  степени, като най-сериозната от тях е болестта целиакия (или цьолиакия) .10 често срещани симптоми на глутенова непоностимост можете да видите тук.

Но нека се върнем на нашата лична история, на българско семейство, засегнато от глутена и последиците от неговата консумация. Велислава Каймаканова-Ножарова е една от най-популярните фотографки в България, която преди няколко години започна да се занимава с изработката на бижута, а след раждането на дъщеричката й Вилерже се посвети и на благотворителната кауза за закупуването на кувиози за различни болнични заведения. Преди една година животът на Вили се преобръща, след като дъщеричката й започва да прави хипогликемични кризи. След поредица от изследвания лекарите откриват, че 5-годишната Ви, както я наричат всички на галено, има непоносимост към глутена и лекарите съветват родителите да променят изцяло начина й на хранене. До този момент момиченцето се храни като всяко друго дете – хапва лакомства, домашно приготвена храна и разбира се пътува без проблеми и посещава ресторанти. Всичко това коренно се променя само за година. Велислава започва да чете подробности относно глутена и сама за себе си решава, че най-добрият вариант да поддържа здравето на дъщеричката си е да й готви предимно у дома и да следи стриктно за начина й на хранене.

Съвсем скоро бе излъчен епизод на популярно кулинарно предаване, в което Велислава участваше с идеята да покаже на своите гости един алтернативен начин на хранене, който тя и семейството й следват, за да поддържат нормалното здравословно състояние на детенцето си. За съжаление Вили срещна доста голямо неразбиране от поканените участници, което ни предизвика да я потърсим, за да ни разкаже повече затова как се живее с детенце с нетолерантност към глутена. Ето какво ни сподели тя:

"Всъщност безглутеновото хранене е изключителна отговорност, всеки на когото му се налага да се храни по този начин, попада в един друг свят. Когато ми казаха, че трябва да я храним безглутеново, аз си мислех, че просто трябва да отида и да купя по-различен хляб. Отидох и взех някакво дърво, буквално камък, детето изпадна в шок. След това попаднах в група във Фейсбук от хора, които страдат от цьолиакия, най-тежката форма на заболяването. Започнах да чета и се оказа, че в множество продукти има глутен, дори в киселото мляко и сиренето. Оказа се, че е изключително сложно, защото където и да отидем аз не мога, когато тя огладнее, просто да вляза в някой магазин и да й купя нещо. В началото ми беше много, много трудно, защото нищо, което приготвяш не бухваше. Вкусът е интересен и се свиква с него, нямаш избор. Освен това не мога да си пратя детето на детска градина. За мое щастие тя излезе изключително отговорна. Обяснихме й, че ако не иска да й става лошо трябва да промени храненето си. Дори съм я следила тайно по време на балетните тренировки, когато някое дете черпи с нещо шоколадово, тя взима бонбона носи ми го и ми казва “Мамо, да ми го прибереш за онова шкафче, за като порасна”. 

Пътуванията на семейството вече се превръщат в истинско приключение, що се отнася до храната. Необходимо е Вили да се запаси предварително с брашната, които използва и да е сигурна, че ще има място, на което да приготвя ястията за дъщеричката си. 

Оказва се още, че освен доста време и усилия безглутеновото хранене изисква и допълнителна инвестиция. "Чисто финансово е неколкократно по-скъпо, например брашното от 800 гр до килограм е между 8 до 10 лв.  С всичко останало също е така, най-евтиният безглутенов шоколад е 5 лв. За тази една година обаче разбрах, че глутенът може да е причина за над 55 вида болести. Той е антитяло, ако решиш да си на безглутеново хранене не можеш да си позволиш да си хапнеш една хапка хляб, защото разваляш веднага диетата, а при тежките формите означава моментално повръщане или диария. Най-напред направихме един опит, който беше разреден, ограничихме хляба, но като се задълбочих и започнах да чета реших изцяло да минем на такова хранене. Вече хапваме много повече вкъщи, готвя по две-три неща на ден. Истината е, че преди се хранехме кощунствено, когато излизахме навън тя винаги си избираше площадки, където има наблизо магазинче, за да си хапне нещо сладичко. Всъщност аз съм доволна, защото за миг успях да спра тази практика, Вилерже прояви истинска интелигентност и на момента спря, въпреки че беше само на 4 годинки и ние реално я лишихме от вкусове, с които беше свикнала." - допълва тя.

"В този ред на мисли, бяхме направили експеримент със сестра ми, която роди миналата година и бебето имаше зверски колики. Изведнъж аз се сетих да я посъветвам да спре глутена, защото тя кърмеше. За един пълен ден безглутеново хранене все едно имахме ново бебе вечерта и тя до последния ден не хапна глутен. Глутенът всъщност е лепило и за едно бебе, което тепърва пораства, може да се отрази доста лошо" - споделя Вили.

В резултат от безглутеновото хранене Вилерже успява да качи килограми  -  "Тя седеше на 11 кг много дълго време и ние го отдавахме на това, че е много енергична и не спира, хипогликемията почти изчезна, има варианти, в които да се появи, ако настине или й падне имунитетът, вдигна много на височина, нещо което преди това не се случваше." - споделя Велислава. 

Към днешна дата тя не може да излезе с дъщеричката си без да й вземе нещо за хапване, тъй като заради здравословното й състояние я храни на често и по малко. Необходимо е Вили да готви по няколко различни неща на ден, като най-често прави хляб, защото за няколко дни безглутеновият хляб става доста твърд. Ето и примерното меню на семейството:

Примерно меню

безглутеновият хляб на Вили

–      Сутрин -  безглутенови палачинки

–      Междинно хранене - кексче или хлебче с домашна лютеница или  кашкавал от козе мляко

–      Обяд –  леща, боб, грах или ризото, малко месце

–      Следобед -  бишкоти

–      Вечеря -  зеленчуци, ориз, картофи, плодов сок

–      Вечерта късно, заради хипогликемията, трябва да завършим с банан или кисело мляко с ябълка

В днешния свят безглутеновото хранене се оказва истинско предизвикателство, но Вили Каймаканова е истински пример затова, че ако имаш желание, енергия и постоянство можеш да постигнеш всичко. Поздравяваме я за невероятната промяна, която е успяла да постигне само за година!

В момента Вили и съпругът и Влади са се посветили на четвъртата поредна своя благотворителна кампания, която носи името "Да оставим следи IV". Тя е посветена на закупуването на първата в България педиатрична линейка и транспортен кувьоз към нея.  За съжаление в момента недоносените бебета се транспортират увити в одеало или в стари стационарни кувьози, които са с година на производство между 1951-52. Ако имате желание да подкрепите каузата на семейството, можете да го направите с SMS на кратък номер: 17 777, с текст: DMS KAUZA или на Дарителска сметка в лева: Уникредит Булбанк, IBAN: BG03UNCR70001522084440.

Ако и вие имате подобна лична история и искате да я споделите с нас, можете да ни пишете на имейл [email protected]