Повече от 55 заболявания са свързани с глутена, протеин открит в пшеницата, ръжта и ечемика. Изчислено е, че 99% от хората, които имат непоносимост към глутен или имат цьолиакия  никога не откриват за това или са грешно диагностицирани. В САЩ хората с такава непоносимост са 15%.

Ако се притесняваш, че ти също имаш непоносимост, можеш да провериш в следващите редове, в които д-р Ейми Майърс представя най-често срещните симптоми.

1. Проблеми с храносмилателната система, като газове, подуване, диария или запек. Последният симптом се наблюдава много често при малки деца.

2. Кератозис Пиларис (още познато като „гъша кожа”, която се появява обикновено на задната част на ръката). Този симптом е в резултат на недостатъчно мазнини и витамин А, обикновено в следствие на нарушено усвояване на мазнините, защото глутена нарушава чревната флора.

3. Умора, замъгляване пред очите или чувство на отпадналост след ядене на храна, съдържаща глутен.

4. Диагностицирана си с автоимунно заболяване като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, язвен колит, лупус, псориазис, склеродермия или множествена склероза.

5. Неврологични симптоми като световъртеж или загуба на равновесие.

6. Хормонален дисбаланс, който може да се изразява в предменструален синдром, поликистозни яйчници или неизяснен стерилитет.

7. Мигрена.

8. Имаш хронична умора или фибромиалгия. Това означава, че обикновеният лекар не може да определи причината за постоянната ти умора или болка.

9. Възпаление, подуване или болка в ставите, като тези на пръстите, коленете или бедрата.

10. Резки промени в настроението, безпокойство, депресия или дефицит на вниманието.

Как да разбереш дали имаш непоносимост?

Д-р Ейми Майърс смята, че най-добрият начин е да премахнеш всякакъв глутен от диетата си за поне 2-3 седмици, а след това да започнеш отново да ядеш глутен. Ако се чувстваш много по-добре без него, а състоянието ти се влошава при неговото наличие, значи вероятно имаш такава непоносимост. Важно е да се отбележи, че глутенът се натрупва в организма и понякога отнема месеци, дори години, за да се пречисти тялото от него. За да постигнеш точни резултати, трябва наистина да премахнеш глутена на 100%.

Какво да направиш, ако имаш непоносимост?

Премахването на глутена от хранителния ти режим означава да го премахнеш на 100%, защото дори малко количество предизвиква реакция от имунната ти система.

Правилото „не го ядем вкъщи, само когато сме навън” е абсолютно неприложимо при цьолиакия. Според проучване от 2001 г. при хората с това заболяване яденето на глутен веднъж месечно увеличава риска от внезапна смърт с 600%.

Ако се съмняваш, най-добре е да се консултираш със специалист, който ще извърши необходимите изследвания.