X

Топ 15 на най-вредните храни в България

от в 10:20 на 06.02.2015 в Здраве и спорт | Здраве


Топ 15 на най-вредните храни в България

Топ 15 на най-вредните храни в България

Интересували ли сте с какво всъщност се храним и дали продуктите, които купуваме, отговарят на написаното в съдържанието? Предлагаме ви списък на най-вредните храни, които българите консумират. Опитайте да ги изключите поне за месец и сами ще се убедите в положителната промяна, която ще настъпи в тялото ви. 

1. Кренвирши

Ужасно вредни! Няма кренвирши от месо. Това е комбинация от най-гнусните животински остатъци (МОМ - млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото много често е под 20%. Често в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за организма добавки - консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за организма.

2. Майонеза 

Френският специалитет е хубав, когато е домашно приготвен. И понеже у нас няма такъв, по-добре не я яжтe. По същия начин, по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза - единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

3. Безалкохолни напитки 

Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Ако трябва да избирате - ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове - ще си навредите по-малко.

4. Бяла захар/изкуствени подсладители 

Бялата захар е най-краткият път за качване на килограми. Най-дълголетният народ на света – японците, почти не използват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход - стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект. Не ги използвайте!

5. Чипс/пържени картофи 

Чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго освен вреда. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо полезно за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории, а 100 гр чипс - 550 кал. Изборът е ваш!

6. Сланина/свинска мас 

Знаете с какво се храни прасето. Организмът на един млад човек, до 20 години, може да се бори с тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Пазете се най-вече от продуктите, съдържащи скрита свинска мас и сланина - луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогенни.

Внимание - така полезният зехтин при висока температура отделя силни канцерогенни и може да предизвика ракови образувания. Използвайте го само на стайна температура - например за салати.

7. Маргарин

Така, да видим какво съдържа един маргарин - хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло - растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава - маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).
Друго - изпивате гореща напитка и мазнините в стомаха започват да се втечняват, преминават в кръвта и... Ами след като горещата напитка си е свършила работата и мазнините са преминали в кръвотока, те отново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво става след това - вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт. Нищо изкуствено не е добро.

8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни

Без да изпадаме в подробности: Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко "полезни" вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага - това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

9. Пастет 

Или всички онези смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини - 50-70%. Сами се досещате какво означава това. В момента, в който влезе в организма, започва да вреди.

10. Кетчуп 

Съдържащите се в него захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре не са никак полезни. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре, сюрпризът е пълен - оцветител Кармин (червен), класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

11. Солетки, соленки, пръчици и тем подобни

Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно - готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. и т.н. Хранейки се с такива продукти, вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

12. Бързи закуски 

Тук няма какво толкова да се коментира. Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо или просто Mc'Donalds - една огромна калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н.

13. Разтворими напитки

На първо място степчета.
На второ - всички бульони.
На трето - разтворими чайове, пудинги, кремчета и напитки.
Съдържание: 100% изкуствени съставки.

14. Пушени меса/риба/колбаси 

Изключително канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини - същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час, ще се отърве от тях!

15. Храни, съдържащи съставката Мононатриев гултамат

Изключително много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невроотрова - блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

Източник: matini-slim.blogspot.com



Теми   България | вредни храни | здраве | класация

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.