Знаете ли какви са рисковете от най-разпространените и познати на всички продукти? 

Всеки от нас в различна степен се замисля за това доколко са полезни продуктите, които редовно присъстват на трапезата ни. Някои хора съзнателно избират в полза на вкуса, без да обръщат внимание на възможните последици от употребата на вредните, но толкова съблазнителни лакомства. Други просто не се досещат за това, с какво са опасни обичайните и любими храни.

Затова днес решихме да поговорим за това как някои популярни продукти могат да навредят на организма ни, особено когато ги похапваме често и редовно. Също така ще ви предложим и полезна алтернатива - не по-малко вкусна и определено полезна!

1. Шоколадови блокчета и различни бонбони

Дневната норма на захар, утвърдена от Световната здравна организация, е не повече от 50 грама, което е еквивалентно на 10 чаени лъжички. При постоянно превишаване на тази доза, рискувате да получите заболявания като затлъстяване, диабет и проблеми със зъбите.

Важно е да се помни, че по-голямата част от консумираната от нас захар съвсем не е лъжичката, добавена към чая, а тази която производителите слагат в най-неочаквани продукти, като кисело мляко, хляб, сосове и много други. Именно тук се крие най-голямата опасност от всички закупени шоколади, защото в тях вече се съдържа дневната порция захар, но освен това в състава им има и различни стабилизатори, овкусители и консерванти.

Ако считате себе си за непоправим любител на сладкото, заменете шоколада, с похапване на мармалад, сушени плодове или мед. Също така може да си приготвите здравословни и вкусни домашни бонбони.

2. Печени и пържени картофи

Вредата от пържените картофи, закупени във всеки ресторант за бързо хранене, днес е известна на много хора. В допълнение към това, че за приготвянето им се използват генетично модифицирани картофи с по-големи грудки, се оказва, че най-големият проблем се крие в процеса на пържене. Във фритюрника се налива по-нискокачествено масло, което се използва многократно, което означава, че в него се образуват канцерогенни вещества.

Но кое не е наред с домашните печени картофки, обичани от толкова много хора? На първо място не трябва да забравяме, че картофите съдържат нишесте, редовната употреба на което не е най-подходящо за фигурата ни, а като добавим и маслото, всъщност се оказва, че похапваме бомба със закъснител.

Разбира се, не е задължително да се откажете завинаги от тази толкова популярна гарнитура като пържените картофи, но не злоупотребявайте. Предлагаме ви да слагате по-често на масата полезни и нискокалорични зеленчуци като тиквички, патладжан и различни видове зеле. За картофите е по-добре да забравите. Тялото скоро ще ви се отблагодари! 

3. Колбаси и наденица

Не бъдете наивни и не вярвайте, че пъстрите надписи върху опаковките са използвани само естествени меса без модифицирана соя и други съмнителни съставки. Истината е, че всички продукти от този вид съдържат основно месни остатъци, кожа, хрущяли и мазнини, всевъзможни консерванти и оцветители, ароматизатори и сгъстители.

Затова редовната консумация на сандвичи с колбас като закуска, както и различни колбаси или наденички като основно ястие плюс гарнитура, с течение на времето водят не само до сериозни проблеми с теглото, но и до сърдечно-съдови и дори онкологични заболявания.

Като полезна алтернатива ви предлагаме вкусни и много по-естествени домашно приготвени сандвичи с пилешко, пуешко и сьомга. Купените колбаси могат да бъдат заменени с домашни. Отличен вариант би бил домашно приготвен сандвич с агнешко.

4. Пуканки

Царевицата, използвана за това лакомство е ценен, макар и сравнително високо калоричен продукт, който съдържа много витамини и минерали. Въпреки това, пуканките са в списъка ни днес и това не е случайно. Работата е там, че за тяхното приготвяне се използват голямо количество олио, захар и сол, които подсилват вкуса.

Количеството на допълнителните съставки, които се съдържат в една порция пуканки, е значително по-високо от препоръчителната дневна доза. По този начин, употребата на толкова захар, би могла да доведе до рязко покачване на кръвната захар, а солта, от своя страна, да доведе до натоварване на бъбреците.

Ако навикът да похапвате нещо, докато гледате любимия си филм е толкова силен, по-добре си направете хрупкав чипс от ябълки или цвекло. Вкусната подмяна на пуканките е съвсем проста, а ползите от това - в пъти повече.

5. Сосове

Желаейки да разнообразят обичайното си меню и да обогатят ястията с нови вкусове, много хора добавят готови сосове, купени от най-близкия супермаркет. Най-любимите и популярни са, разбира се, майонезата и кетчупа. Но в състава им няма нито яйца, нито домати, от които трябва наистина да са направени.

В преследване на вкуса, ние получаваме само опасни за организма трансмазнини, захар, емулгатори и консерванти. Допълнителен риск се крие в  пластмасовите бутилки, които се използват вместо стъклените, с цел по-ниска цена на крайния продукт. Те може да влязат в химическа реакция с някои компоненти на соса и той да стане токсичен. В резултат на това рискуваме всички тези токсини да попаднат в тялото ни.

Съветваме ви да забравите за готовите сосове от магазина и да използвате повече пресни билки, които ще придадат на ястието ви прекрасен вкус и аромат. Ако сте любител на месото, то опитайте да подправите с боровинково-ябълков сос, който можете да си приготвите сами.