X

Изборът, който трябва да направите, за да откриете смисъла на живота

от в 10:00 на 07.01.2017 в Всичко за теб | Щастие


Изборът, който трябва да направите, за да откриете смисъла на живота

Изборът, който трябва да направите, за да откриете смисъла на живота

Веднъж по пътя към къщи Хинг Ши срещнал човек, който толкова бързал, че разминавайки се с мъдреца го блъснал. Хинг Ши спокойно и вежливо се обърнал към пътника с въпрос:

-Кажи, уважаеми, за къде толкова бързаш, че не забелязваш нищо по пътя си?

-Моля за извинение, - отговорил странникът без да забавя ход - бързам, защото съм зает с търсенето на смисъла на живота и нямам право да се бавя, докато не достигна своята цел.

-Е, какво пък, - промълвил Хинг Ши - чувал съм за един човек, който търсил цял живот този смисъл.

-Надявам се, че истината му се е открила? - полюбопитствал нетърпеливият пътник.

-Да, той умрял, достигайки просветление и успял да прошепне на тези, които били край него, какво е проумял, едва когато вече умирал.

-И какво казал той?

-Казал, че смисълът е в избора...

-Благодаря ти за беседата! - казал човекът, поклонил се на мъдреца и продължил пътя си почти бегом.

- ... избора или да живееш, или да загубиш целия си живот в търсене на същия този смисъл- завършил Хинг Ши, но гласът му прозвучал в пустота.
Пътникът бил вече далеч. Той бързал...

Често изпитваме неудоволетворение, защото смятаме, че смисълът на живота ни е да достигнем дадена цел - да имаме мечтаната работа, да отидем на мечтаната почивка или да получим мечтан подарък. Обикновено се случва така обаче, че дори след като постигнем мечтите си, оставаме недоволни и търсещи. Смисълът на живота всъщност се крие в това да изпитваме щастие, докато живеем, да открием очарованието във всяко едно нещо, с което се захващаме и да го правим с удоволствие. Всичко останало е просто крайпътен знак по пътечката, наречена живот, важно е с какво чувство вървим по нея, а не каква е крайната цел. Теми   притча | смисъла на живота | щастие

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.