Днес ще ви запознаем с основите на „психологическото айкидо“ – умението да разрешаваш всеки проблем без борба, без спорове и агресия.

Айкидото за ума наподобява балансирането върху топка – няма как да се задържите върху топката, ако използвате агресия или прибързани движения. Трябва да станете едно с топката, за да я покорите. Ето кои са другите принципи, на които учи това източно изкуство:

Научи се да бъдеш водена, за да водиш останалите.

Онзи, който ти крещи, е в състояние на афект, което означава, че съзнанието му е изключено. Няма смисъл да спориш и да говориш с такъв човек – все едно да говориш на някой, който спи.

Да отвърнеш на виковете, е все едно да удариш давещ се с веслата на лодката. Той или тя вече се дави – в своята собствена ярост. Няма нужда да му помагаш.

Не се бори с хора в такова състояние, защото това, срещу което се бориш, скоро поглъща и теб.

Какво правим, когато се чувстваме зле? Крещим, обиждаме, плачем. Хората, които обиждат другите, всъщност не се чувстват добре в собствената си кожа.

Знаеш ли как да спреш виковете и обидите? Запази спокойствие и изчакай бурята да премине. Не слушай какво ти говорят, игнорирай думите им, те са просто болезнен вик. Как да запазиш спокойствие? Насърчавай се наум, гордей се със себе си, защото можеш да останеш спокойна. Тишината в такива моменти действа като студен душ за твоя опонент. Докато той крещи и се пали, ти остани студена и спокойна. Скоро пристъпът ще премине.

Да се „предадеш“ и да запазиш спокойствие в такива моменти е много трудна задача, но си струва. Ако единият от двамата успее да остане спокоен, това се отразява на всички и страстите бързо се уталожват. А истинският победител е онзи, който не се е поддал на първичните емоции и гнева.

Психологическото айкидо има много ползи както за ума, така и за взаимоотношенията ни с околните и ако успееш да го приложиш на практика, ще осъзнаеш, че си много по-щастлива без гнева и негативните емоции.