Ако мразиш да сгъваш пране, има решение за теб... малко скъпо, но все пак решение. Компания в Сан Франциско разкри своя проект за робот, който сгъва прането ти вместо теб, на цена от 850 долара.

Роботът FoldiMate има конвейерна лента и няколко механични ръце, благодарение на които сгъва прането ти за няколко минути. Според прогнозите на компанията един ден тази машина ще се превърне в необходимост за всяко домакинство.

Роботът е малък и компактен, с няколко режима на работа. Първо се избира вида на дрехите, които се сгъват, например панталони или блузи, и след това роботът сам може да прецени индивидуалните характеристики на дрехата, за да се нагоди към ситуацията, например той разпознава дебелината на плата, вида на материята и дали блузата е с къс или дълъг ръкав. Освен това, ако забележи гънки, използва пара, за да изглади дрехите.

На FoldiMate му отнема около 10 секунди да сгъне повечето дрехи и 20-30, ако е нужно изглаждане.

Машината е на пазара от 2014 г., но едва наскоро от компанията разработват бюджетна версия, подходяща за обикновеното домакинство. Тя се очаква да излезе на пазара през 2017 г.

Демонстрация на механизма можеш да видиш тук:

Би ли се възползвала един ден от такъв робот?