Някои хора се чувстват неудобно, когато се изчервяват, защото вярват, че тази реакция на тялото им ги кара да изглеждат плахи и несигурни. Но действителността е много по-различна, защото изчервяването може да ни накара да изглеждаме по-искрени и надеждни за другите хора.

Днес бихме искали да ви кажем защо изчервяването не е признак на слабост, както много хора мислят.

Хората са единствените, които се изчервяват

Хората са единственият вид, за който се знае, че се изчервява, според данните на Дарвин. След като наблюдава жестовете на маймуните, докато провежда изследванията си за еволюцията, той определи тази реакция като „най-особената и най-човешката от всички изражения“, което вероятно се случва поради механизма за социална защита, който хората създават срещу чувства като вина или срам

Това ви прави по-привлекателни за противоположния пол

Истината е, че въпреки че може да бъде механизъм за социална защита, който говори за нашия дискомфорт, сме по-привлекателни, когато бузите ни започват да стават розови. Този жест отразява малка уязвимост и именно поради тази причина създава усещане за интимност, което е поразително за противоположния пол. В допълнение, това ни кара да изглеждаме сияещи, затова, когато слагаме грим, нанасяме по бузите си розова пудра.

Хората, които се изчервяват, са по-надеждни

Според проучване, публикувано в издание за лична и социална психология, хората, които лесно се изчервяват, са такива, за които се смята, че са надеждни и по-великодушни, в сравнение с тези, които не реагират по същия начин. Изследователите на това проучване също така твърдят, че други форми на умерено изразяване на смущение и социална уязвимост са истински признаци на добродетел, тъй като не е възможно тези реакции да се възпроизведат доброволно.

Други жестове, които разкриват нашето емоционално състояние

В поредица от експерименти, 60 студенти са записани, разказвайки неудобни моменти. Резултатите показват, че зачервяването генерира доверие в другите хора и затова не трябва да се опитваме да го скрием. Това разследване включва хора, които реагират с жестове като поглед надолу, покриване на лицето си, неволен смях и се изчервяват при най-малката провокация.

Защо се изчервяваме, когато се чувстваме неловко

Лицето ни става червено, защото когато сме в неудобна ситуация, тялото отделя адреналин, което причинява зачервяване на кожата, тъй като се увеличава притока на кръв към кръвоносните съдове. Този процес е свързан с нервната ни система и поради тази причина не можем да го контролираме. Също така усещаме сърдечния си ритъм ускорен, дишането ни увеличава честотата си, а някои хора може да ги накара да започнат да се изпотяват.

Когато става въпрос за изчервяване, не е възможно да излъжем

Изчервяването е нещо, което ние, хората, не можем да избегнем. Това е набор от неволни телесни функции, които започват, когато сме изложени на ситуация, която ни смущава, макар и невинаги по неприятен начин. Но винаги показва, че нещо е важно за нас и че ако сме направили нещо нередно, имаме желание да го поправим. Поради това тази реакция се свързва с честност. Така че, ако видите партньора си да се изчерви, трябва да вярвате в това, което очите ви виждат.

А вие често ли се изчервявате? Смятате ли, че това е неудобно или е нещо, което не ви безпокои?