Всички помним или поне сме се чували за Грозната Бети. Да, да, да, онова грозничко момиче от нюйоркския квартал Куинс, което мечтаеше да има собствено списание и да пише за значимите неща от живот. Или поне е така според американската версия на сериала, защото тази теленовела има около 20 различни версии по цял свят. Но нека се върнем към тази Бети и нейната мечта да пише статии, които могат да бъдат поучителни и стойностни. В един от епизодите, тя предложи да напише статия със заглавие „Извърви миля в обувките й“, но предложението й беше отхвърлено от нейната ръководителка. Но наистина ли идеята е лоша? Дали някоя от вас се е замисляла какво е да извървиш над километър или да изкараш цял работен ден “в обувките“ на друга работеща като теб жена? Мнозинството сигурно ще каже не. И все пак, мили дами, нека помислим върху това, защото е известно, че обувките се една от най-големите страсти на жените, но дали можем да носим любимите си обувки всеки един работен ден? А дали бихме могли да извървим километър в обувките й?

Бизнес дама

Или така наречената модерна жена. Тя е силна, тя е успяла и знае какво цели от живота. Нейният ден е изпълнен със събрания, бизнес обеди и официални срещи. Ежедневието и е динамично, като понякога денят и дори не включва стъпване офиса. Има стилен начин на обличане, а обувките й са винаги елегантни. Самата дума “елегантни“ ни подсказва висок ток. Без значение от сезона, от условията на времето или дори състоянието на пешеходните участъци, жената административен директор, мениджър човешки ресурси или организатор събития, е длъжна да поддържа своята визия и не може да замени високите си обувки. Дали това не е една от причината тези жени да се наричат силни? Бихме ли смогнали на това темпо? Факт е, че всяка дама има своите “любими токчета“ при някои са един чифт, при други са цял гардероб. Но можем ли да издържим всеки един работен ден с тях, особено ако досега не ни се е налагало?

Модел

Споменавайки моделите, всички си представяме прекрасни дрехи, множество фотосесии и бляскави ревюта. Но дали е лесно да дефилираш на модния подиум? Тук е момента, в който някой ще каже “Всички сме виждали манекенки да падат на подиума“ и все пак колко често се случва това? За да бъдем точни, това се случва веднъж на около 25 модни шоута. В много от случаите, моделите представят изключително екстравагантни дрехи, а обувките можем да наречем истинско приключение. Вместват ли се тези обувки във вашето ежедневие?

Стюардеса

Жените, които прекарват повече време след облаците, отколкото на земята. Виждат много и различни страни. До тук всичко звучи добре, за жалост обаче винаги има едно “но“ и то е, че тези жени рядко седят и кротко се наслаждават на пътуването. През доста голяма част от полета те са на крак – приветстват, настаняват и изпращат пътниците, обслужват ги и се грижат цялостната обстановка в самолета да е приятна и спокойна. Задължени са униформата и обувките им винаги да бъдат изрядни, а около 85% от авиокомпаниите изискват стюардесите им да носят висок ток. Дали това е лесно, когато си на хиляди километри над земята или пък трябва да тичаш из самолета, ако при някой от пътниците се появи стресова ситуация?

Балерина

Балета е едно от най-красивите изкуства. Прекрасната музика, красиви танци и изящни движения. Представленията ни пренасят в една приказка на живо, а всяко 5-то момиченце казва, че иска да стане балерина, когато порасне. Но живота на балерините, не е свързан само с множество участия и безкрайни пътувания. Има също така дисциплина и старание, което не всеки осъзнава или би могъл да издържи. Така симпатичните им пантофки, трябва да бъдат носени по един начин, който изисква много тренировки преди да спечелиш правото да бъдеш наречена балерина и да имаш свои балетни обувки. Това споделят много жените работещи в сферата на това така красиво изкуство. И все пак би ли бил балета същият, без така известните балетни пантофки?

Целта на тази статия, не е да се похвали дадена сфера или да омаловажи друга, а да се покаже разнообразието в професиите от различен аспект. Също така, да ни накара да се замислим как нещо малко като обувките, понякога е определящо за имиджа на една професия. Всички дами знаем, колко важен детайл са обувките към нашият тоалет, нашата визия… но дали бяхме се замисляли досега за значението им, като част от ежедневната ни работна среда. И как бихме се чувствали не само на мястото на дружа жена, а и в нейните обувки – буквално. Бихме ли извървели километър в обувките й?