Обикновено с напредването на годините напълняването става все по-лесно, а свалянето им – по-трудно. Много хора го приемат за нормален процес, но истината е, че можеш да го избегнеш. Ние не пълнеем само защото трупаме години, основната причина за наднорменото тегло във всяка възраст е начинът на живот.

Днес ще ти дадем 6 съвета, с които да избегнеш напълняването с възрастта.

1. Ягоди, ябълки и лук

Учените са открили, че приема на храни, богати на флавоноиди, спомагат за отслабването или поддържането на килограми. 

Ето някои от тези храни: червени боровинки, ягоди, череши, грозде, горски плодове, чай, ябълки, лук, праз, броколи. Освен това те имат положителен ефект върху цялостното ти здраве.

2. Бъди физически активна

Не забравяй, че с възрастта метаболизмът ни се забавя и затова по-лесно трупаме мазнини. За да избегнеш негативния ефект от този процес, бъди активна. Не е нужно упражненията да са екстремни, и по-леките тренировки, но правени редовно, имат чудесен ефект.

Освен това упражненията ще поддържат мускулите и ставите ти силни и здрави.

Има и още една добра новина, учените са открили, че 10-минутни тренировки, три пъти на ден, са също толкова ефективни, колкото и 30-минутен фитнес без почивка. Затова тренирай при всяка възможност – качи се по-стълбите, отиди на кратка разходка, всичко това ще ти помогне да останеш във форма.

3. Тренирай ума си

Смята се, че отслабването на паметта е нормална част от стареенето, но има какво да направиш по въпроса. Приятни дейности като четенето, решаването на кръстословици и судоку, играта на шах и реденето на пъзели стимулират различни части на мозъка и ще подобрят паметта ти. Освен това тези дейности тренират мозъка ти, намаляват стреса и те предпазват от депресия.

4. Кажи „Не!“ на диетите

Всъщност гладуването забавя метаболизма ти, ако постоянно пробваш нискокалорийни диети, метаболизмът ти ще се забави за постоянно.

Имай предвид, че диета от 1200 калории (и по-малко), ще ти помогне да свалиш килограми, но под формата на мускулна маса. Остави диетите, просто заложи на здравословната храна в разумните количества.

5. Изследвай се

Стареенето води след себе си най-различни проблеми, като хипертония и остеопороза, които ни пречат да бъдем физически активни.

Ходи на прегледи редовно и това ще ти помогне да се предпазиш от доста проблеми. Доброто здраве ще ти помогне да тренираш, което пък ще те направи по-щастлива и ще поддържа здравето ти още доста години.

6. Започни веднага

Мислиш си, че можеш да натрупаш няколко килограма сега и да ги свалиш по-късно? Просто забрави! Започни със здравословния живот днес. Това е ключът към всеки успех.