Планирането на сватба не е лесна задача. Има толкова много подробности, които трябва да вземете под внимание, но по-специално една е най-важна - роклята! Това е една от основните части на събитието и върху нея ще бъдат насочени всички очи, освен това ще бъде най-важната дреха в живота ви. Но що се отнася до избора ѝ, може да се почувствате изгубени сред многото възможности и да бъдете притиснати да изберете идеалната за вас.

Не се стресирайте предварително - ще ви разкрием кои са някои от грешките, които трябва да избягвате при избора на рокля. В края на статията има бонус с няколко съвета, които смятаме, че всяка булка трябва да чуе в даден момент.

1. Търсите роклята си твърде рано или твърде късно

Препоръчително е да я изберете 6 месеца предварително, тъй като промените по нея отнемат време. Ако сте твърде нетърпеливи и изберете роклята си веднага след като се сгодите, вероятно ще се сблъскате с други дизайни, които може да ви харесат повече от този, който вече сте поръчали. Но ако сте по-спокойни и чакате прекалено дълго, може да избере нещо бързо и безлично и дори да ви вземат повече пари, защото промените трябва да се извършат бързо.

2. Водите твърде много хора при избора на рокля

Въпреки че вероятно искате да имате одобрението на майка си, сестрите си, приятелите си, лелите си и т.н., сватбената рокля не е свързана с това дали другите я харесват, а вие самите. Ако ще я избирате с много хора, ще бъдете повлияни от много различни мнения и може да загубите представа за това, което търсите. Препоръчително е да дойдете с до 4 души, които могат да ви дадат положителни съвети и да не отклоняват фокуса от това, което е наистина важно - вие!

3. Не сте реалисти по отношение на бюджета си

Едно нещо, което може да ви се случи, когато намерите идеалната си рокля, е, че може да не сте в състояние да си я позволите. Пробването на нещо, което е далеч над това, което можете да си позволите, само ще предизвика разочарование. Ето защо е най-добре да се адаптирате към опциите си, въпреки че не бива да се придържате сляпо към цената или да се задоволявате с оферта. Не забравяйте, че най-добрата рокля не е най-скъпата - най-важното е, че я обичате.

4. Не вземате предвид останалите аксесоари

Дори ако основната част от облеклото ви за големия ден е роклята ви, при избора ѝ трябва да имате предвид останалите аксесоари, които ще носите, тъй като те ще допълват визията ви. По същия начин е препоръчително да ги изберете, след като вече сте се спрели на рокля. Но ако искате да носите обеци от баба си, които се предават от поколение на поколение, или чифт обувки, които сте купили на пътуване до Париж, уверете се, че ги носите, когато търсите роклята, така че професионалистите да ви посъветват как да ги комбинирате по възможно най-добрия начин.

5. Да бъдете или твърде затворени, или отворени за даден стил

Ако разглеждате снимки на рокли или мислите за дадена рокля от дете и сте мечтали за този ден, това е добър знак, тъй като ще се съсредоточите върху един стил и няма да сте загубени в хилядите опции, които магазините могат да предложат. Но не бива да се придържате към тази идея, тъй като мечтаната ви рокля може да не ви изглежда така, както в списанието - защото всички сме различни. „90% от нашите булки си тръгват с нещо съвсем различно от това, което са имали предвид“, каза Кристина ДеМарко, вицепрезидент на Bridal Reflections, магазин в Ню Йорк. Ето защо е важно да слушате съветниците и да им дадете шанс да ви дадат нови и различни възможности за избор, които ще ви накарат да изглеждате страхотно.

6. Купувате без да имате предвид контекста на сватбата

Всички сватби са уникални и различни, така че трябва да се вземе предвид дали е нощ или ден, лято или зима. Роклята също трябва да бъде адаптирана към ситуацията - не искате да не сте на място в ярка и помпозна рокля на провинциална сватба или да останете незабелязани в дискретна рокля сред светлините на бална зала. Вземането под внимание на характеристиките на вашето събитие при избора на роклята е важно, за да се съчетае перфектно с атмосферата и естетиката на случая.

7. Пробване на твърде много рокли

Правейки това вероятно ще доведе до повече объркване, отколкото сигурност, тъй като ще се изгубите в хилядите опции и ще забравите какво сте търсили първоначално. Препоръчително е да изпробвате няколко стила и когато намерите подходящия за вас, да намерите идеалната рокля. След като се влюбите в нея, не се колебайте да я купите, преди да започнете да се съмнявате в себе си.

8. Жертвате личния си стил

Въпреки че традицията повелява, че бялата рокля е това, което трябва да носите по пътя към олтара, безполезно е, ако не сте щастливи с нея. Ако искате, можете да разчупите матрицата и да изберете друг тип дреха, цвят или стил - в края на краищата това е големият ден за вас и вашия партньор. Важното е да ви е удобно и да се чувствате спокойно.

9. Купувате рокля, която не ви харесва напълно

Дори ако не всички от вас имат този „момент“ като булка, когато се просълзявате и се чувствате сякаш сте намерили мечтаната си рокля, никога не трябва да се задоволявате с нищо, което не харесвате напълно. Не забравяйте, че това е запомнящ се ден от живота ви, който ще продължи в спомените и снимките ви и не смятаме, че искате да имате лош спомен само защото не сте били доволни от начина, по който изглеждате. Търсете, оставете се да бъдете посъветвани с положителни мнения и не се задоволявайте с първото нещо, което видите или нещо, което другите се опитват да ви наложат.

10. Съобразяване с това, което магазинът иска да ви продаде

Дори консултатите в магазина да ви дават съвети и да ви казват какво изглежда най-добре въз основа на техния опит и професионализъм, те са и продавачи и в крайна сметка една от целите им е да направят продажба. Така че, ако не сте напълно сигурни, не се заблуждавайте от маркетинговите трикове и винаги следвайте интуицията си - тя ще ви уведоми, когато сте намерили перфектната рокля.

Бонус: Трябва да познавате себе си

Трябва да знаете кои части от тялото си искате да подчертаете и всички, които предпочитате да скриете. Но тук не става въпрос само за външния вид. Феноли съветва отправната ви точка да е вашата история - какво искате да кажете със сватбата си и какво искате да каже роклята ви за вас? Има толкова рокли, колкото тела и личности и винаги ще има такава, която е идеална за вас. Не става въпрос за отказ или примирение - всичко, което има значение, е да оставите инстинкта и сърцето си да ви водят, точно както, когато решихте да направите тази голяма стъпка с партньора си.

Ако планирате да се омъжите някой ден, как бихте искали да изглеждате?