Началните етапи на връзките са толкова вълнуващи! Усещате пеперуди в стомаха преди да се видите, изпращате си купища сладки съобщения и смятате, че заедно имате страхотен потенциал. Но е доста неприятно, когато нещата помежду ви не потръгнат и се налага да се заемете с най-неприятната част: късането. Никой не обича да бъде отхвърлян, но когато не виждате бъдеще заедно, трябва да направите нещо. Поне има начин да направите нещата по-малко драматични и за двама ви.

1. Бъдете честни: Ужасно е, когато усетите, че нещата не вървят и това оставя у вас болезнено чувство. В момента, в който разберете, че не усещате тръпка, подходете честно, но и любезно. Направете разговора кратък и мил, но се уверете, че човекът, с когото сте излизали, наистина ще разбере, че вече нямате интерес. Забравете за “вината не е в теб” и говорете от сърце.

2. Планирайте: Няма нужда да изпадате в детайли защо чувството си е отишло. Но е умна идея да планирате какво ще кажете, за да не се препънете в думите си. Обмислете варианти като “Наистина ми пука за приятелството ни” или “В момента имам други цели”.

3. Придържайте се към това: Щом веднъж сте провели разговора, опитайте се да не се връщате назад. Ако сте изгубили интерес, не изпращайте съобщение “Какво ще правиш тази вечер?”, когато се почувствате самотни. Това изпраща смесени сигнали и е напълно нечестно спрямо чувствата на човека. Вместо това, позвънете на приятелка.

4. Направете го очи в очи: Да се разделиш с някого не е никак забавно - особено когато и други хора наблюдават раздялата ви. Изберете място, което не е претъпкано, но не е и прекалено интимно - като например парк или тихо кафе, за да не се чувствате неловко. Избягвайте да изпращате имейл или смс - това е просто глупаво.

5. Проявете разбиране: След като вие сте тази, която прекратява връзката, има голяма вероятност вашият (бивш) приятел да не отвърне с особено мили коментари. Проявете разбиране и се пригответе за малко по-груб език. Направете всичко възможно, за да избегнете соченето с пръст и прехвърлянето на вината.

6. Бъдете ясни: Ако сте провели големия разговор очи в очи, но нещата не са станали напълно ясни, няма нищо лошо в това да изпратите кратко съобщение, с което напълно да разсеете всякакви съмнения като например “Съжалявам, просто не чувствам химията помежду ни”.

7. Отдръпнете се: Не сме никакви привърженици на тоталното изчезване, когато някой тотално си е паднал по вас, отношенията изглеждат сериозни и вие просто спрете да му отговаряте и да го търсите - това е неуважително. Но ако връзката ви е била неангажираща и е в съвсем начален етап, няма нищо лошо да сведете контактите си до минимум и след известно време да отговорите с “Нека останем само приятели”.

8. Откажете среща: Друг начин да покажете на човека, с когото сте излизали, че нещата помежду ви няма да се получат, е като откажете среща. Можете да смекчите отказа си с причина като “Много съм заета” или да бъдете директни и да кажете, че не искате връзката ви да отива по-далеч.

9. Приключете го правилно: Ако сте на първа среща и дори преди средата й сте разбрали, че нещата просто няма да се получат, бъдете откровени. Насладете се на времето си заедно, но когато настъпи неловкия край, бъдете директни и кажете на човека, с когото сте, че сте прекарали чудесно, но просто не сте почувствали връзка. Усмихнете се и си тръгнете.