Забелязала ли си, че във всяка връзка (независимо дали става дума за връзката с любимия, или за тази с децата и приятелите ти) трябва да има както похвали, така и критика?

Оказва се, че учените са направили множество проучвания по въпроса и са изчислили идеалната пропорция между похвалите и критиките. Днес ти споделяме техните открития:

Правилната пропорция

Пропорцията лосада е съотношението между позитивното и негативното в една връзка. Психологът Джон Готман е първият, който отбелязва значението на това съотношение. В продължение на 40 години той е изследвал 3000 брака. Знаейки какво е съотношението на позитивните и негативните изказвания в една връзка, той можел с точност от 90% да познае кога една двойка ще завърши с развод и кога ще остане заедно.

По-късно психологът М. Лосада анализирал стотици бизнес групи и изчислил при какво съотношение на похвалите и критиките служителите работят най-ефективно.

Защо съотношението е толкова важно?

Представи си, че ситуацията, в която се намираш е кораб с платна. Вятърът, който издува платната, са похвалите, а критиката е рулят. Дали корабът ще се движи, ако критиките ти са повече от похвалите? Независимо колко усилено въртиш руля, никъде няма да стигнеш без попътния вятър на похвалата.

Но ако използваш единствено похвали и никаква критика, корабът ще стане неуправляваем и кой знае къде ще го отвее вятъра.

Според Лосада похвалите трябва да са в съотношение 3 към 1 спрямо критиките. Това е минимумът, при който отборите (от колеги, приятели или влюбени) вървят напред. Максимумът е 7 похвали към 1 критика. Връзките, които не се основават на това съотношение, се разпадат след време.

Как работи?

Ако се вторачим само в негативното и нямаме желание да правим компромиси, връзката ни със сигурност ще се разпадне. Но липсата на всякаква критика също не оказва благоприятно въздействие върху човешките отношения. Ето защо балансът е много важен и в случая той се крие в съотношението 3 похвали срещу 1 критика.

Запомнете го и ще бъдете по-щастливи.