Решихме да споделим с вас една страхотна рецепта, която намерихме в интернет!

Еклери с ягодов крем и шоколадов сос
 
Продукти за пареното тесто:
за около 60 малки еклера, или 30 големи
 120мл прясно мляко
 120мл вода
 115г масло
 1/4 чаена лъжица сол
 1 супена лъжица захар
 130г брашно
 4 големи яйца, на стайна температура
 
Фурната се загрява на 200°C.
Прясното мляко, водата, солта, захарта и маслото се слагат в малка тенджера и се загряват на среден огън, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира.
Когато заври, се изсипва цялото брашно наведнъж (снимка 3), тенджерата се дръпва от котлона и сместа се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се обедини и се събере на топка.
След това се връща отново на котлона и се разбърква още 3-4 минути за да се извлече влагата от тестото, или докато по дъното на тенджерата се появи бял слой.
Тестото се прехвърля в чиста купа и се оставя да се охлади.
След като тестото е хладко на допир се добавят яйцата, едно по едно, като се разбърква добре след всяко.
След като се добавят яйцата, тестото изглежда доста странно – лигаво и пресечено, но при продължително бъркане всичко си идва на мястото.
След добавянето на последното яйце, тестото трябва да изглежда лъскаво и хомогенно.
Сместа се пълни в пош с широк, кръгъл накрайник и еклерите се шприцоват върху хартия за печене на разстояние едни от други.
Ако са се получили връхчета, с помощта на пръст, навлажнен с малко вода, се притискат, за да се изравнят.
Еклерите се пекат в предварително загрята на 200°C фурна за 15 минути, след което температурата се намалява на 180°C и се пекат още 10-15 минути.
В зависимост от големината им, времето ще варира.
След като са готови, се изваждат от фурната и се оставят да се охладят напълно, преди да бъдат напълнени с крем
ВАЖНО: По време на печене, в никакъв случай не отваряйте вратата на фурната!!!

 
Продукти за ягодовия крем:
  • 200мл студена сладкарска сметана
  • 100г заквасена сметана
  • 2 супени лъжици пудра захар
  • 200г почистени ягоди, нарязани на МНОГО малки кубчета
 
Сладкарската сметана се разбива на гъст крем заедно с пудрата захар. Добавя се заквасената сметана и се смесват добре.
Накрая се прибавят нарязаните на малки кубчета ягоди и всичко се разбърка добре.
Кремът се пълни в пош с широк, кръгъл накрайник.
Има два варианта, с който можете да напълните еклерите с крема.
Единият е да направите малка дупка на дъното на еклерите и в нея да шприцовате ягодовия пълнеж.
Другият вариант е с помощта на нож да разрежете еклерите на две, да шприцовате част от крема в долната част на еклера и да покриете с горната.
 
 
Продукти за шоколадовия сос:
  • 150г черен шоколад, 70% какао
  • 50г масло
  • 50г мед
Всички продукти се смесват в малка купа и се разтопяват на водна баня, при непрекъснато разбъркване.
Сосът се изсипва в малка каничка и се сервира заедно с еклерите.
Съхранява се в хладилник, а преди употреба се загрява на водна баня, за да се втечни.
Еклерите се съхраняват в кутии в хладилник, като е добре да се извадят малко преди сервиране.
 
 
ПРИЯТЕН АПЕТИТ!
 
Рецепта и снимки – sunshineskitchen.com