Много често подхващаме разговор само за да запълним тишината. Проблемът на тези кратки и неангажиращи разговори е, че те са скучни и често водят до същото неловко мълчание, което сме искали да избегнем. Освен това те не оставят трайно впечатление у събеседника ни.

Ако искате да направите добро впечатление само за 5 минути, трябва да разчупите схемата на т.нар. „общи приказки”. Приложете някои от следните съвети и ще станете много по-интересен човек в очите на околните.

Да започнем с въпросите, с които започват всички общи приказки:

Интересно структурирания отговор ще насърчи другия да говори. Няма как на такъв въпрос да отговорят по клиширания и скучен начин.

Принципът на огледалото

Когато разговорът не върви, обикновено се получава следната неловка ситуация, наречена „принципът на огледалото”. Много често, за да се покажем като мили и възпитани събеседници, задаваме на отсрещния човек стандартни въпроси, повтаряме думите им или просто се съгласяваме с всичко, което кажат. В резултат на това се получава един безинтересен разговор и чувство за неудобство. Решението е да счупим огледалото:

Забрави за стандартните отговори

Друг добър начин да разчупите скучния разговор е да избягвате обичайните и очаквани отговори. Тези отговори няма да отблъснат питащия, напротив, ще го заинтригуват, защото ще го изненадаш.