Лимфната система има жизненоважна функция, тя помага на тялото ни да се пречисти от токсините и да изхвърли ненужните вещества. Органите, които са част от лимфната система, включват далака, сливиците, тимусната жлеза, лимфните възли и съдове и лимфната тъкан. Те пренасят течност, наречена лимфа, която съдържа бели кръвни телца, които се борят срещу болестите.

Защо е важно да пречистваме лимфната система

Ние всеки ден задръстваме тялото си с вредни вещества. Дори дишането вкарва токсини в тялото ни, а какво остава за храната и козметичните продукти. Лошото е, че лимфната система няма „помпа”, която да ѝ помага да работи. Тя лесно може да се запуши, което води до главоболия, напълняване, настинки и други заболявания. За наше щастие, ние можем да пречистим лимфната система и да ѝ помогнем да работи като нова.

Ето ги и десетте начина, по които можете да пречистите лимфната система:

1. Тренирайте

При тренировките мускулите оказват приятен масаж върху лимфната система, което насочва токсините в правилната посока. Въпреки че всякакви упражения са по-добре от никакви, най-добро въздействие върху лимфната система оказва скачането, особено това на батут.

2. Пийте вода

Лимфната система се нуждае от вода, за да работи, затова пийте много вода.

3. Отидете на масаж

Масажът има страхотно въздействие върху уморените мускули и лимфната система. Масажът стимулира движението на лимфата.

4. Поемете дълбоко дъх

Изпълнете дробовете си със свеж въздух, за да стимулирате лифната система. Съвсем просто „упражнение”, а е способно да „рестартира” тялото ни.

5. Носете свободни дрехи

Стегнатите дрехи оказват неблагоприятно действие върху лимфната система, защото я притискат и затрудняват движението на лимфата. Лимфната система се „запушва” най-лесно около подмишниците и гръдния кош, затова не носете дрехи, които ще ограничат работата ѝ в тази област.

6. Избягвайте вредните химикали

Тази стъпка е много по-лесна на теория, отколкото на практика. Много продукти за красота са пълни с химикали, които се натрупват в телата ни и задръстват лимфната система. Старайте се да избирате натурална козметика.

7. Направете си масаж с четка

Направете си т.нар. „сух масаж” с четка преди къпане. За целта ще ви трябва груба четка. Започнете масажа с нежни кръгове от ходилата нагоре, след това от пръстите към гърдите. Винаги се движете към сърцето, защото такъв е естественият поток на лимфната система.

8. Хранете се правилно

Готовите и преработени храни могат да са вкусни и засищащи, но са пълни с вредни вещества. Хранете се с повече сурови храни, за да помогнете на тялото да се справи с токсините. Освен това био продуктите са пълни с полезни вещества, а не съдържат пестициди.

9. Спрете газираните напитки и „натуралните” сокове

Всички знаем, че газираните напитки са пълни само с вредни вещества. Те са съдържат захар, фруктозен сироп, оцветители и консерванти. А натуралните сокове също са пълни със захар и то в плашещи количества. Залагайте само на прясно изстисканите сокове и смутитата.

10. Редувайте студените с топлите душове

Студените душове не са приятни на всички, но стимулират лимфната система. Редуването на топъл със студен душ кара кръвоносните съдове да се разширяват и свиват, което насърчава движението на лимфната система. Тази практика не се препоръчва на бременни жени и хора със сърдечни проблеми.

Приложете само някои от тези съвети и ще се радвате на по-добро здраве.