Винсент ван Гог е казал:

„Колкото повече обичаш, толкова повече страдаш.“

Идеята му е, че отвориш ли сърцето си, то в един момент ще бъде разбито. Да, той е бил ексцентричен. Все пак отрязва част от ухото си през 1888 година.

Но той е имал право. Има и днес. Имаш ли куража да обичаш, то рискуваш да страдаш. Защото всяка връзка по един или друг начин идва към своя край.

Може би един ден се прибираш и виждаш документите за развод. Може би партньорът ти е открил друга любов. Или просто животът ви разделя неочаквано.

Да, трудно е, но в даден момент трябва да преодолееш онзи, когото си обичала.

Нека не забравяме и думите на Рейчъл от „Приятели“:

„Да, да, любовта... Тя е сложна и хитра, нали?“

Та, как да преодолееш човека, когото си обичала. Вярвам, че това никога не се случва. Въпросът е:

„Как ще излекуваш разбитото си сърце, за да се отвориш към следващата любов?“

През 1964 година Боби Бланд в една своя песен казва, че когато имаш главоболие, няма какво да направиш, и как само времето може да излекува разбитото сърце. Ако искаш да се възстановиш по-бързо, ето какво можеш да направиш:

  • Погледни отстрани връзката, за да видиш каква е била тя всъщност.

Най-трудно се преодоляват токсичните връзки. Емоционалната каша, останала след тях, може да бъде подлудяваща. Това прилича в известна степен на „Стокхолмския синдром“, където жертвата се привързва към похитителя.

Спри и разгледай отминалата връзка от друг ъгъл. Била ли е тя зряла или нездравословна, изпълнена с хаос? Бъди честна със себе си.

  • Виж света такъв, какъвто е.

Може би си мислиш, че никога няма да откриеш мъж като него, който няма да те кара да се смееш по същия начин, че щастието вече го няма.

Повярвай ми, знам през какво минаваш.

Опитай се да видиш света такъв, какъвто е. Той е пълен с безкрайни възможности. Има толкова много мъже, които са в пъти по-добри от бившия ти приятел. Те чакат теб.

  • Погледни на раздялата като нещо позитивно.

Да преодолееш някого, първо трябва да пренебрегнеш част от своята същност. Това е нещо хубаво.

Раздялата е свързана с позитивна промяна и развитие. Свържи се с приятели, които не си виждала отдавна. Прави нещата, които те радват. Отдели време, за да разбереш какви са нуждите ти и границите ти. Следващата връзка ще бъде много по-добра.

  • Спри да говориш на тази тема

Съветват ни да говорим за болката, за да я преодолеем, но психологът Уолтър Мишел е на друго мнение. Той провежда проучвания, като изследва подобни травми. Според резултатите мислите и разговорите, свързани с раздялата, само правят възстановяването по-трудно.

Повдигаш ли тази тема непрекъснато? Колко време мина? Може би е време да спреш.

Някои психолози сравняват това с чесането на ухапване от комар. Ако не спреш да го правиш, става все по-зле.

  • П.С. Обичам те

Проучвания показват следното:

Докато срещнат любовта на живота си, средно мъжете имат около 6 връзки, а жените 5. И двата пола имат поне една връзка от разстояние, живяли са с един партньор, изневерявали са им, те самите са го правили, били са влюбени силно поне 2 пъти и са преживявали разбито сърце също 2 пъти. Нека не забравяме и за несериозните отношения и срещите.

Не, Ван Гог не е грешал, казвайки, че „колкото повече обичаш, толкова повече страдаш.“ Той също е казал:

"Любовта е истинска, ако е трудна. Но хубавото е, че те зарежда.“

К.С. Луис, авторът на „Хрониките на Нарния“ пък добавя:

„Ако обичаш силно, ще те наранят. Но си заслужава!“

Бъди смела и обичай. Може невинаги да е перфектно, но докато обичаш себе си, няма да страдаш дълго.