По принцип първите бели косми се появяват в косата ни, след като навършим 35 години, а друг път тези признаци на остаряването се появяват и по-рано, сякаш само за да ни ядосат. Най-бързият начин да прикрием първите бели косми е чрез боя, но само след няколко седмици корените израстват и трябва отново да боядисаме косата си. За щастие, има и други начини, с които да прикриете издайническите бели косми.

Първо нека обясним защо косата ни побелява. На главата ни има около 100-150 хил. космени фоликула. Всеки фоликул е като малка фабрика и една от основните ѝ части са меланоцитите - това са клетките, които произвеждат меланин, а меланинът е пигментът, отговорен за цвета на косата ни. Косата ни посивява, когато производството на меланин намалее, и побелява, когато във фоликула изобщо не се произвежда меланин. Причини за това най-често са остаряването и генетичната предразположеност, но нездравословният начин на също може да ускори процеса.

Ето и няколко начина, с които ще прикриете първите бели косми:

Сресвайте косата си по различен начин

Първите бели косми обикновено се появяват около слепоочията, затова може би е достатъчно просто да сресвате косата си по различен начин, така че да прикриете тези косми.

Направете си плитки

Ако имате дълга коса, може да прикриете белите косми с някоя креативна плитка (класическата плитка няма да помогне).

Носете аксесоари

Ако не харесвате плитките или просто нямате време, можете да прикриете белите коси и с аксесоари като тиари, ленти за глава, шноли или фиби. По този начин не само ще прикриете белите косми, но и ще направите прическата ви особено модерна. Можете да пробвате и с шапка, ако ще бъдете навън.

Направете си обемна прическа

При зализаната или съвсем права коса белите косми изпъкват повече и се забелязват по-лесно, докато обемната прическа ще ги направи по-малко забележими. За целта трябва да създадете обем в корените или да си направите къдрици.

Използвайте спрей

На пазара има иновативни спрейове, които са създадени точно за прикриването на белите косми и израсналите корени. Те се сливат с основния цвят на косата и обикновено издържат до следващото измиване на косата.

Какво не бива да правите, ако имате бели косми

В никакъв случай не късайте белите косми. При издърпването им ние нараняваме фоликула на косъма. Ако го правим често, след време тези косми ще започнат да растат все по-бавно и дори може изобщо да спрат да растат. Вследствие на това ще се появят плешиви места на главата ви, които ще прикриете много по-трудно от белите косми.

За да предотвратите преждевременното побеляване, трябва да промените някои свои навици:

Откажете се от цигарите.

Хранете се разнообразно. Ако не приемате много животински продукти, не забравяйте да си набавяте достатъчно витамин B12, защото неговият недостиг може да причини преждевременно побеляване на косата.

Намалете стреса. Според легендата косата на Мария-Антоанета побеляла за една нощ, преди да я гилотинират, и много хора вярват, че косата може да побелее и от високи нива на стрес и дори от внезапен шок. Учените обаче оборват тази легенда и все още спорят дали косата ни може да побелее от стрес. Според някои проучвания продължителният стрес може да намали нивата на меланина в космените фоликули и наистина постепенно да доведе до преждевременно посивяване на косата, но други учени смятат, че пряка връзка между стреса и побеляването на косата няма. Каквато и да е истината, едно е сигурно – постоянният стрес е вреден, затова се постарайте да го сведете до минимум и да си почивате по-често.