Щом дойде зимата, вече знаем, че се задава сезонът на празниците, които обикновено се въртят около едно нещо… яденето! Да, да, любовта и семейството също са важни, но се опитайте да го обясните на баба си, която е твърдо решена да ви сипе втора порция. Всички знаем как първо се започва с тиквените десерти, преминава се курабийките, шоколадовите мъфини, коледните бисквити, та чак до солидните вечери, които ядем до пръсване, защото трябва да опитаме от всичко.

Преди да се предаде пред празничния дух и да замените прилепналите дънки за разтегателни йога клинове, ви предлагаме да разгледаме някои от съветите на диетоложката Лесли Лангевин. Тя ни представя 5 съвета за приятни празници, без това да се отрази на талията ни.

1. Запазете си място за десерта

Парченце ябълков пай със топка ванилов сладолед, шоколадови бисквитки, сладки банички или яйчен пунш… Коледният сезон е пълен с изкушения! Ако обичате десертите и не искате да се лишавате от тях, трябва да пожертвате основното ястие. Имайте волята да хапнете по-малка порция от основното, за да си оставите място за десерта. Един от триковете е да ядете от по-малка чиния, така ще сте настроени да си сипете по-малко храна.

2. Стремете се чинията ви да е шарена

Изпълнете чинията си с цветове, по този начин ще намалите приетите калории. За предястие изберете зеленчуците, вместо сметанови сосове – заложете отново на зеленчуков. За месото изберете боровинков сос пред мазните варианти. Заменете картофеното пюре, направено с масло и мляко, с печени картофи. Ако държите на хляба – нека е пълнозърнест. По този начин ще се заситите с по-здравословни опции, които не съдържат огромни количества калории.

3. Задайте си този въпрос

„Гладна ли съм?“ Трябва да си го задавате всеки път, щом ви се прииска да посегнете към нещо за хапване. Вслушвайте с в тялото си, отчитайте неговите сигнали и се уверете, че наистина сте гладни. Покрай празниците в домовете ни е пълно с чинийки и купички с малки изкушения, които ни изглеждат безопасни, а всъщност тайничко повишават теглото ни. Освен това е много лесно да преядеш, когато всички около теб се тъпчат, а трапезата е пълна с вкусотии, но трябва да сте силни. Съсредоточете се върху приятния разговор, а не върху храната.

4. Не гладувайте заради вечерята

Сигурни сме, че повечето от вас са прилагали тази стратегия. Цял ден стоите гладни, за да имате повече място и да сте прегладнели за самата вечеря. Да, вечерята е най-важното ядене по време на празниците, но така само ще объркате метаболизма си и ще преядете. Просто хапнете нещо леко през деня, по този начин ще имате апетит по време на самата вечеря, но няма да преядете. Зелено смути за закуска и голяма салата за обяд са добри решения за леко празнично меню.

5. Съсредоточете се върху самия празник

Самите празници са 2-3 дни, но празничния дух е жив понякога по цял месец. Съсредоточете се върху самите празници, насладете им се напълно, но не ги превръщайте в безкрайни пиршества, които продължават няколко седмици. Най-добрата стратегия е да изневерите на здравословния си режим само на самите празници, а не цяла зима да прекалявате.