Случва ли ти се, докато ядеш да се ровиш в интернет, да гледаш телевизия или постоянно да се разсейваш от някоя друга дейност? Не си единствена. Това е тъжната реалност и основната причина за преяждането, защото вниманието ти не е съсредоточено върху храната, а върху странично занимание. Всъщност много проучвания доказват, че т.нар. „разсеяно хранене” (като яденето пред компютъра или в колата) е един от факторите за затлъстяване.

Тоби Амидор, специалист по правилно хранене, споделя нейния съвет срещу „разсеяното хранене”: „Вместо всички постоянно да си проверяват телефоните, ги карам да сложат електронните си устройства в една голяма купа, преди да започнем да се храним и остават в нея до десерта,” казва Тоби. „Тази техника ни позволя да бъдем по-съсредоточени върху хранителните ни навици и затова може да ни помогне да свалим килограми,” потвърждава Лиса Хаим, диетолог.

Според друго проучване най-здрави са семействата, които вечерят заедно. Вероятно защото се хранят по-бавно и съзнателно. Друго предимство на купата за електронни устройства е, че дава почивка на очите ти от синята светлина, излъчвана от телефона ти и други електронни устройства, която може да доведе дори до макулна дегенерация.

„Много е лесно да погълнем стотици излишни калории, докато сме разсеяни от телефоните си,” казва Лиси Лакатош.

Ето още три начина да свалиш килограми и да се наслаждаваш пълноценно на храната си без телефона ти:

Опознай глада си

Преди хранене се запитай колко гладна си от 1 до 10. 10 означава, че си толкова преяла, че не можеш нищо да хапнеш, 1 означава, че направо умираш от глад. След като определиш степента си на глад, трябва да сложиш количество храна, което да отговаря на тази степен. Ако си отговорила 8 – не пълни докрай чинията си. Ако си избрала 2, трябва да си по-внимателна и да прецениш кога се чувстваш сита, защото когато сме прегладнели, сме много склонни да си сложим много повече храна, отколкото е нужно, а след това я изяждаме, защото се чувстваме виновни да я оставим неизядена.

Далеч от очите, далеч от ума

Трябва внимателно да подбираш компонентите, които слагаш в чинията си – сложи зеленчуци, някакъв вид пълнозърнеста храна и един протеин. „Старай се да създадеш цветна чиния!” казва Хаим. След като си готова с приготовленията и си напълнила чинията си, остави останалата храна в кухнята и яж далеч от нея, за да не се изкушаваш да си сипеш втора или трета порция. Също така използвай по-малки чинии, за да не прекаляваш с порциите.

Йога дишане

„Преди хранене поеми дълбоко въздух 5 пъти, наслади се на вида на храната, след това яж бавно, отдели време на всяка хапка. Когато оценяваш храната, си по-малко склонна да преядеш заради стрес или скука. Тази стратегия може да се приложи и по средата на храненето, за да прецениш дали все още си гладна."

Според едно проучване всички участници, които се хранели според горните съвети, отслабнали и нивата им на с-реактивния протеин спаднали (той е признак за възпаление и стрес). Така че, когато се храниш, нека вниманието ти да е приковано към храната и скоро ще усетиш положителната разлика.