Обичаш ли да планираш всичко и да организираш деня си до минутата? Или си от онези момичета, които владеят хаоса? Често ли закъсняваш за срещи? Ако отговорът е да, време е да направиш нещо по въпроса. И докато хаосът може да ти се стори привлекателен, организираността е много важна за всяко работещо момиче, което иска да върви напред в живота и кариерата си.

Планирането ще ти помогне да контролираш всяка част от деня си. Ще бъдеш много по-продуктивна и ще се изумиш колко повече полезна работа можеш да свършиш, ако промениш само няколко неща в ежедневието си.

Ето какво да направиш, за да се превърнеш в организиран човек, който държи контрола над живота си:

Запаси се с тетрадки и тефтери

Тетрадки, тефтери, планери и куп други начини за планиране на времето –запаси се с повече от това, което най-много ти харесва. Създаването на списък със ежедневните задачи ще те държи фокусирана. Така вероятността да забравиш някой ангажимент е по-малка, а отбелязването на всички задачи като изпълнени в края на деня ще те накара да се гордееш със себе си. Затова, всяка сутрин отделяй по 10-15 минути докато пиеш кафето си, за да си създадеш план за деня и да направиш списъка си със задачи.

Дай си почивка

Понякога, когато се затрупаш с много работа, мозъкът ти просто започва да изключва. Ставаш разсеяна и не можеш да вършиш работата си качествено. Затова е добре да си даваш достатъчно време за почивка. Така ще позволиш на мозъка ти да отпочине, съзнанието ти да се изчисти от натрупалите се мисли и да погледнеш на ситуацията и ежедневието си с други очи. Създай си релаксиращ ритуал. Изключи телефона си и се отдай на любимо занимание: книга, филм, разходка в парка. Ще видиш как само 2 часа далеч от забързаното ежедневие ще ти помогнат да презаредиш батериите си и да се почувстваш много по-организирана и наясно с целите си.

Дай си фалшив срок

Голяма част от хората, особено онези, които живеят по-хаотично, вършат нещата в последния момент. Ако и ти си от тези хора, но искаш да промениш това, има много лесен и бърз трик, който ще ти помогне. Когато имаш дадена задача и срок, задай сама на себе си фалшив срок, който е ден-два преди крайния. Така, повтаряйки си новия краен срок, ще настроиш съзнанието си и ще се концентрираш върху изпълнението, преди истинския краен срок. Приключвайки с конкретната задача по-рано, ще имаш възможността да премислиш върху това, което си направила и време, в случай че решиш да промениш нещо. 

Включи и приятелите си в организацията

Влиятелните и успели хора обикновено имат лични асистенти, които им напомнят постоянно за задачите и ангажиментите, които са поели. Всички ние сме хора и се случва понякога да имаме нужда от напомняне. Ако не можеш да си позволиш личен асистент, обаче, има друг лесен начин да бъдеш организирана: включи приятелките си в организацията. Помоли най-добрата си приятелка, да ти напомни за дадено събитие, излизане или друго важно нещо като ти на свой ред ще й върнеш услугата, когато се наложи. Да държиш приятелките си наясно със случващото се в живота ти е начин да се подкрепяте една друга и да поддържате близостта си.