Хората, които манипулират другите, за да получат каквото искат, са навсякъде. Mожете да ги срещнете сред най-близкото си обкръжение, в офиса, че дори и по-време на разходка в парка.

Обикновено те използват различни похвати, за да wи накарат да им дадете нещо, независимо дали ще е време, пари, влияние, подкрепа или нещо съвсем друго. Манипулаторите си играят с вашите емоции, внушавайки ви собствените си желания, по един завоалиран начин.

Те може умишлено да ви предизвикат, да ви обсипват с хвалебствия или да ви накарат да им съчувствате, като ви разкажат тъжна история. Всичките им похвати обаче, имат една и съща цел – да ви накарат да им служите. Можете да разпознаете манипулаторите и по това, че обикновено всички ситуации, в които попадате с тях, имат силен емоционален заряд. Независимо дали ще е в посока драма, въодушевление или нещо друго, присъствието им обикновено предизвиква силни емоции у вас, които ви пречат да мислите трезво и ви правят уязвими за оказване на влияние.

Най-добрият вариант да се справите с манипулаторите в живота си е като ги игнорирате или изобщо ги премахнете от живота си – т.е. прекратите всякакви контакти с тях. Понякога обаче, това може да се окаже доста трудна задача, например ако те са членове на вашето семейство или са част от колегите ви.

Вижте 9 начина как да се справяте с манипулаторите в обкръжението ви.

1. "Не."

Не е нужно да правите нещо, което не искате да правите. Манипулативният човек ще се опита да използва вашето съчувствие или да Ви внуши вина, за да ви накара да направите това, което иска. Просто кажете "не". Вие контролирате собственото си време и ресурси! Не позволявайте на другите да променят плановете ви, не им се подчинявайте и не им давайте обещания, които не искате да изпълнявате. Просто кажете „Не, благодаря.“, „Нямам възможност.“ Запомнете: отрежете ги без да им се извинявате, без да използвате думи като „съжалявам“ и „много бих искал, но..“. В никакъв случай не им обяснявайте защо не можете! За тях това е шанс, да ви накарат да се чувствате длъжници занапред. А повярвайте, те със сигурност ще се възползват.

2. "Много съм зает, може би ще говорим друг път.“

Манипулаторите трябва да имат възможност да говорят с вас, за да приложат своите трикове. Ако ги прережете още преди този момент, няма да могат да ви засегнат и най-вероятно ще си потърсят друга, по-лесна за достъп жертва. Усетите ли целта им, веднага си тръгнете.

3. "Имам нужда да ме оставите на мира.“

Често, почувствали, че техниките им не действат, манипулаторите може да се опитат да ви сплашат, за да получат това, което искат. Репликите им към вас ще са от типа: „Ако не ми помогнеш сега, когато ти потрябвам и аз ще съм зает/а.“, „Ако си ми истински приятел, ще направиш това за мен. В противен случай и аз няма да си давам зор за теб.“, „Направи това или ще кажа за онзи път, когато...“ и т.н. Попаднете ли в тази ситуация, реагирайте веднага – покажете им, че няма да им позволите да ви заставят да вършите неща насила. Установете ясни граници. Ако е ваш близък, репликирайте например с: "Аз съм аз, ти си ти. Смятам, че ако връзката помежду ни е ценна, няма да изисква някой от нас да прави нещо, което не желае.“ Ако това се случи с колега, подходете директно, обяснете, че не смятате, че в офиса има място за подобни отношения, както и че това, което изискват от вас, не влиза в трудовата ви характеристика. Подходящо би било и да се отдръпнете от този човек, като избягвате места и ситуации, в които оставате насаме.

4. "Всички сме имали подобни моменти. Трябва сам да се справиш с тях."

Манипулативните хора често ще се опитват да ви накарат да им съчувствате, за да получат това, което искат. Те ще ви разкажат колко са нещастни, как не им върви и ще продължават с историите, докато гарда ви падне и започнете да ги съжалявате и да търсите начини да им помогнете да се почувстват по-добре. Не им позволявайте да злоупотребяват с Вас. Не задълбавайте в проблема им, сменете темата или излезте от стаята.

5. "Ще говорим, щом се успокоиш."

Манипулаторите използват силни емоционални състояния, за да ви накарат да им служите. Те, например, ще потърсят утеха при вас, показвайки колко са ядосани на някого. Ще излеят силни чувства, за да ви накарат самите вие да се вбесите и импулсивно да се припознаете като техен защитник. Не ставайте оръжие в чуждите ръце. Помнете, те преувеличават и изкривяват истината. Целта им е да ви объркат, заливайки ви с емоциите си. Искат да замъглят преценката ви и да ви накарат да реагирате според техните желания.

6. "Чувствата, нуждите и мнението ми са също толкова важни, колкото и Вашите."

Манипулаторите ще се опитат да омаловажат вашите чувства, нужди и мнение, като ги обявят за несъществени. „Да ти имам проблемите“, „Малка си и нямаш опит, за това така мислиш.“, „Не виждаш правилно ситуацията“, „Аз имам по-ясен поглед над нещата, защото гледам цялостната картина“ – все реплики, опитващи се да ви внушат, че грешите. Целта им е да ви накарат да се чувствате неопитни или глупави. След това следва и истинската обработка: „Ако аз бях на твое място, бих направил/а.....“. Познато ли ви е? Запомнете, манипулаторите се хранят от хора с ниско самочувствие. Ценете себе си и не им позволявайте да ви диктуват как трябва да се чувствате и какво трябва да направите в дадена ситуация!