Пърхотът за някои хора е доста смущаващо явление, причиняващо най-често неудобство или несигурност у човек, имащ този проблем. Като процес е нещо съвсем елементарно – кожата на главата, както и кожата по тялото ни, се подновява на определен период от време. При хората с пърхот, обаче този интервал е по-малък, което допринася за избутване на горния остарял слой кожа, от долния – нов, при което се образува излющване. 
 
Обикновеният пърхот може да бъде овладян с подходящите медицински шампоани.Доста често обаче той се бърка с дерматологични заболявния като псориазис или себорея, които, появили се върху скалпа на човек, много приличат на пърхот. Затова е най-добре при наличието на люспи кожа да не се отлага посещение при дерматолог.
 
И ето тук ще ви запозная с няколко прости съвета за премахване на пърхота. И винаги помнете – първо пробвайте с „бабините рецепти”. Те са на билкова основа без никакви химикали и ако не ви помогнат, то със сигурност няма как да ви навредят.
 
  • Ябълков оцет
    Прави се разтвор 1:1 от вода и ябълков оцет. Косата се измива с него. Остава се да престои 10 – 15 минути и се измива с шампоан, като внимавате той да е с ниско ph, тъй като другите с високо съдържание на ph изсушават кожата и лющенето на скалпа се засилва.

  • Поляризиращ душ
    Това ще рече след като вече сте измисли косата си да пускате студена – топла – студена – топла вода върху скалпа си.

  • Лайка и коприва
    Сварете лайка и коприва, но се стремете получения разтвор да е възможно по-гъст т.е. по-концентриран. След като изстине, нека последното измиване на косата ви да е с този разтвор.
Бъдете упорити!