Струва ли ви се позната следната ситуация? Ходите на работа и имате малко дете. То пък посещава детска ясла или градина, но всъщност само от време на време, защото през повечето дни е болно. Нямате баби и дядовци под ръка и когато поредното боледуване отново е факт, трябва да си останете вкъщи и да се грижите за мъника.

Треперите дали инфекцията няма да протече по-тежко от миналия път, а когато детето най-накрая оздравее, се питате кога ли поредният вирус отново ще атакува.  Знаете, че шефът не гледа с добро око на честите отсъствия от офиса и това допълнително нажежава ситуацията.

В действителност болестите са неизменна част от детството. А всяко боледуване помага за постепенното изграждане на детския имунитет. Но ако инфекциите покосяват малчугана доста често, протичат сравнително тежко, е добре да подсилите защитните му сили. Този процес обаче трябва да бъде извършен по грамотен начин. Ето няколко ефективни съвета, които ще ви помогнат.

Закалявайте правилно детето

Идеята на закаляването е не детето да бъде приучено към студ, както смятат много хора, а лигавиците да бъдат тренирани бързо да реагират при рязка смяна на температурата. След подобно „обучение” те се превръщат в сериозно препятствие за вирусната инфекция.

Основна роля в закаляването играе температурният контраст. Можете да обливате крачетата от коляното надолу и ръцете от китката до лакътя, като редувате студена и топла вода. Внимание, топлата вода трябва да бъде +35 °C, а студената да е +20 °C. Тези температури не предизвикват негативни усещания в детето, а разликата е в рамките на поносимите 15 градуса. Правете обливанията всеки ден, между 5 и 7 мин., 2 пъти дневно. Важно е каляването да продължи дълъг период от време, например от началото на есента до края на пролетта, когато респираторните вирусни инфекции са най-разпространени.

Поднасяйте здравето в чинията

Забраненият плод е най-вкусен. Това важи с пълна сила и при децата. Почти няма мъник, който да не обича шоколадови сладкиши, вафли, бисквити, снаксове и т.н. Ако обаче детето постоянно консумира храни, пълни с консерванти, захар, мазнини, имунната му система ще претърпи жесток удар. Те потискат съпротивителните сили на организма и затрудняват тялото да се отбранява от вирусите и бактериите.

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са много важни за добрия имунитет. Но ето няколко от тях, които е добре да присъстват възможно най-често в детското меню. Зеленият фасул, ягодите, портокалите, морковите съдържат фитонутриенти (природни съединения) като витамин С и каротеноиди, а те подсилват организма.

Използвайте природни средства, за да осигурите важни витамини и минерали

За да работи добре имунната система на детето, организмът се нуждае повече от някои определени витамини и минерали – витамин А, С, D, цинк, калций. Най-добрият източник за тях е храната, но не винаги нужните количества могат да бъдат набавени само чрез нея. Особено ако детето е по-злоядо. Можете да му ги предоставяте под формата на хранителни добавки, билкови екстракти или други природни средства, подходящи за деца.

Особено важен за детския организъм минерал е калцият. Той изгражда зъбите и костите, участва и в редица други важни функции на организма – поддържа здрава нервната система и функциите на мускулите, има роля за съсирването на кръвта, грижи се за добрата работа на защитните сили. Този минерал много лесно се губи в периоди на стрес и на активен растеж, а  е нужно дълго време, докато бъде натрупано отново.  Можете да набавите нужните количества калций с помощта на хомеопатичния помощник Имунокинд например. Той е специално създаден за  засилване на имунната система на бебета и деца до 6 г. В състава му влизат цели 3 калциеви съставки, благодарение на които организмът се справя по-ефективно с честите респираторни инфекции. Препаратът защитава и лигавиците, което намалява риска от разболяване. Клинично доказано е, че приемът му значително разрежда проявата на инфекциите. При необходимост, можете да давате лекарството продължително време – при повишен риск от заболяване (например по време на грипна епидемия), периоди на стрес, дълго боледуване, чести респираторни инфекции и т.н. Приемат се по 3 табл. дневно в продължение на 1-3 месеца. Ако на детето му предстои тръгване на ясла или градина през есента, даването на Имунокинд още отсега е чудесен начин да подсилите защитните сили на организма заради предстоящата среща с вирусите. А за злоядите деца Имунокинд има и друг плюс. Подобрява апетита и така дава и повече спокойствие на родителите.

Спортувайте заедно

За никого не са тайна ползите от спорта и физическата активност. Те помагат за поддържането на добра фигура, подобряват мозъчната дейност, придават добър тонус и енергичност и не на последно място, укрепват имунната система. Според редица проучвания упражненията увеличават броя на NК-килърите (т. нар. „клетки-убийци”), които унищожават заразените с вирус или бактерия клетки. За да създадете в малчугана любов към спорта и добри физически навици, просто бъдете негов пример за подражание. Упражнявайте се заедно – карайте колело, кънки, играйте баскетбол, футбол, тенис, федербал, посещавайте курсове по карате, таекуондо, танци…

Помогнете му да намали стреса и тревожността

Факторите, които могат да стресират едно дете, са наистина много. За по-малките това може да бъде тръгването на ясла или детска градина. То не само води до нежеланата раздяла с мама, но и до драстична промяна по отношение на атмосфера, режим на спане, внимание, дори храна. Няма да излъжем, като кажем, че повечето съвременни деца още от най-ранна възраст са претрупвани с какви ли не дейности - занимания в детската градина, спорт, езикови курсове, уроци по пиано или друг инструмент, домашни. Малките хора реагират на стреса по същия начин както и възрастните – увеличават се нивата на кортизол и адреналин в организма им. А когато това повишаване се запази за повече време, имунната система отслабва.

Ето защо е много важно да предоставяме на хлапетата достатъчно време за почивка, игри и отпускане. Не бъдете от тези свръхвзискателни майки, които на всяка цена се опитват да запълнят с някаква дейност и последната свободна минута в ежедневието на детето. И никога не забравяйте, че най-добрата „храна” за имунната система са любовта, нежността и вниманието. Децата имат нужда да бъдат редовно прегръщани, милвани, целувани, хранени, носени на ръце. Когато се чувстват обичани и живеят в атмосфера, в която цари любов и разбирателство между всички, те са щастливи и имат усещането за сигурност и безопасност. Това е доказано и чрез редица изследвания – позитивните мисли и емоции, смехът стимулират клетките на имунната система.