Помните ли онези моменти, в който просто решавахте, че ей така утре или след 2 дни ще хвърлите няколко тениски и летни рокли в куфара, ще грабнете половинката и дори без резервация ще се потопите в синевата на лятната ваканция... Ех, времена!

Ако романтичната идилия е отстъпила на забавния семеен график, в който с големи букви вече сте написали, например Ема на 7 години и Боян на 1 година, то е повече от ясно. Изненадите са ваша втора природа, а вашата семейната история включва важното събитие, че сте горд притежател на титлата „почетен член на Отряда за бързо реагиране“. Даже бързо е бледо описание на светкавичните ви възможности – да организирате, приоритизирате, успокоявате, разсмивате и разрешавате онези безбройни ситуации, в които двете ви прекрасни деца докопват краткото спокойствие и го запокитват в дън земи. Истината обаче е съвсем простичка! Животът ви сега е много по-смислен, весел и пълноценен и пълен с толкова обич, че цяло море може да напълните с нея и пак ще извира... Затова ви предлагаме няколко хитри начина да удължите тези безгрижни и щастливи моменти, дори по време на лятното пътуване с децата. Да преговорим заедно кои са изненадите, които могат да ви поднесат?

Прилошаване по време на път

Ако имате този проблем, не е нужно да ограничите всички пътувания или да подготвите в колата цяла наръч с найлонови пликчета. Важно е да пътувате спокойно, а и децата да не се стресират от престоя в превозното средство. Можете да ги подготвите, като 3-4 дни преди датата на тръгване използвате възможностите на хомеопатията и Шуслеровата терапия. За целта са ви нужни:

  • Кокулус D6 на Немския хомеопатичен съюз – хомеопатично лекарство за прилошаване при пътуване, съпроводено със световъртеж и прималяване. Приема се профилактично 3 пъти на ден по 10 глобули поне 2-3 дни преди да тръгнете. При остри симптоми по време на път – на 30 минути по 1 доза (10 глобули), не повече от 6 пъти дневно.
  • Шуслерови соли №3 железен фосфат и №9 натриев фосфат – по 3 таблетки от всяка дневно, което ще подпомогне вестибуларния апарат на децата и ще ограничи риска от повръщане поради стреса при пътуване.
Травми и инциденти

Не тръгвайте никъде без тези средства, особено ако се радвате на по-буйни деца, които вечно се сдобиват със синини и рани по време на разходки и игри.

  • Арника D6 – най-популярното хомеопатично лекарство за всякакъв вид травми и наранявания. Облекчава болката и ускорява зарастването на раните. Започнете да давате Арника D6 възможно най-скоро след инцидента - на всеки 30-60 мин. по 10 глобули, до 6 пъти дневно. Вземана начесто от самото начало, Арниката ще намали посиняването и отока на контузеното място.
  • Шуслерова сол №3 – минералната сол за първа помощ при всякакви контузии (порязване, ожулване, натъртване и т.н). Помага за овладяването на възпалението, намалява отока, зачервяването - на всеки 30 минути по 1 таблетка до подобрение. При силна болка можете да добавите и сол №7 магнезиев фосфат – разтворете 10 таблетки в малка бутилка вода и дайте на немирниците да пият на малки глътки през няколко минути.
Слънчево изгаряне

Не го допускайте! Нежната кожа на децата трябва винаги да е защитена от слънцезащитен крем с висок фактор. Избягвайте и стоенето навън в най-опасните обедни часове. Ако все пак се стигне до такъв инцидент, трябва да имате винаги под ръка:

  • Апис мелифика D6 - той се използва за слънчево изгаряне с розова, пареща кожа и подпухналост, която се облекчава от студено – на всеки 30 мин. по 10 глобули (до 6 пъти дневно).
  • Комбинирайте Апис D6 с Шуслерови соли №3 железен фосфат и №8 - по 1 таблетка от всяка на 30 минути, до подобрение. Друг начин за бързо облекчение е да стриете на каша по няколко таблетки от всяка сол с малко вода и да нанесете върху зачервените места.
Ухапване от насекоми

Нищо чудно аписа да се превърне във ваш любим помощник, защото освен слънчеви изгаряния облекчава и ухапванията от комари, оси, пчели и други крилати насекоми.

  • С Апис мелифика D30 можете да повлияете силно сърбящи и изразени обриви при ухапвания от комари. Те са голям проблем например при децата с по-нежна и бяла кожа. Няколко дози Апис D30 (на всеки 30 мин. по 5 глобули, до 6 пъти дневно) ще успокоят сърбежа и ще разнесат отока. Аписът действа бързо и ефективно и при ужилване – започнете прием на лекарството през 15 минути (по 5 глобули Апис D30, до 6 пъти дневно). Отокът ще се разнесе, а болката ще премине. След настъпване на подобрение обаче не спирайте прилагането му, тъй като в тялото все още има наличие на пчелна отрова. Затова постепенно разреждайте приема.
  • За още по-добър ефект можете да направите каша от няколко таблетки Шуслерова сол №8 с малко вода и да нанесете на ужиленото място. Действа противооточно. Важно е да помните, че при хора, алергични към ухапвания от насекоми, приложението на Апис D30 не отменя нуждата от спешна лекарска консултация!

И след този кратък преговор на някои възможни виновници за нарушаването на вашата семейна безметежна почивка, ви остава само да сложите необходимото в аптечката за път и да се настроите на позитивна лятна вълна. Всички описани лекарства може да използва всеки малък и голям член на семейството, което ще ви спести място в багажа. Изненадите са съвсем преодолими, а невероятните емоции, които предстоят не са за изпускане. Така че гмурнете се в приключението „с деца на море“ и му се насладете изцяло.

Спокойни и безгрижни летни дни!