Броите ли дните до отпуската? Цяла година я чакате с трепет, правите планове и мечтаете за емоциите на тези безгрижни дни. Единственото, което може да ги помрачи, са някои неприятни летни неразположения. Какво да сложите в аптечката за път, за да ги избегнете, вижте в следващите редове.

Бяло течение

Прохладата на басейна често може да ви донесе неприятни проблеми. Мокрите бански и недобре почистените съоръжения са безпощадни към дамите, които са склонни към вагинални гъбички. Не рядко именно през лятото се появя бяло течение, което създава дискомфорт. За да се предпазите, можете да ползвате Шуслерови соли №4 калиев хлорид (бързо възстановява лигавиците и премахва белезникавите секрети) и сол №9 натриев фосфат (нормализира вагиналната флора, като й помага да възвърне естественото си pH, за да се справи с гъбичките).

Главоболие/схващане

Времето за пълен релакс е свързано и с повече среднощни танци или часове на слънце, волейбол на плажа, или планински преходи. Недоспиването, нетипичното физическо натоварване са все причини за появата на главоболие, спазми на мускулите и обща умора. Всички тези състояния могат да се преодолеят с гореща Шуслерова сол №7. Трябва да разтворите 10 таблетки от сол №7 магнезиев фосфат в гореща вода и да ги изпиете на малки глътки. Болките и спазмите затихват за минути. При необходимост повторете.

Вирусни заболявания

Летен грип с температура, разстройство, болки в мускулите и липса на сили. Това е един от най-големите врагове на безгрижната ваканция. Понякога, въпреки че сте спазвали добра хигиена, избягвали сте съмнителни храни, вирусът все пак ви поразява. Тогава е най-важно бързото възстановяване. Започнете прием на много течности, за няколко дни избягвайте каквато и да е храна и за 2-3 дни, на всеки 30 минути, приемайте Шуслерови соли №3, №5 и №8. При подобрение се приемат по 3 таблетки от всяка сол на ден за 2-3 седмици.

Разширени вени

Болка, скованост, отоци. Това са често оплакванията на хората с разширени вени в летните месеци. За да възстановите венозния отток и добрата микроциркулация във венозните съдове, е необходимо да се движите на всеки 2 часа, като например изкачвате стълби за 10-15 минути. За по-добра еластичност и здравина на вените е необходим прием на Шуслерова сол №1 калциев флуорид, които стяга тъканите. 2 пъти в годината се прави курс от по 2 месеца, като се приемат по 3 таблетки от тази сол в комбинация и със соли №4, №8 и №11.

Слънчево изгаряне

Плаж само в часовете преди 11 и след 17 часа… Да бъдем искрени, малко хора спазват това правило, а слънчевите лъчи стават все по-агресивни. Опъване, зачервяване, дискомфорт. Усетите ли ги, трябва да реагирате веднага. В този случай спешна помощ е апис мелифика D6 на Немския хомеопатичен съюз и соли №3, №8. Приемайте по 10 глобули от аписа на всеки час поне 2-3 дни, докато кожата се поуспокои, а солите на 30 минути по таблетка.

Хиперпигментация

Лунички или неприятни пигментни петна по лицето, шията, деколтето. Всички дами знаят добре, че веднъж появили се петната много трудно се премахват. Така че ако сте склонни към такива кожни състояния, вземете мерки преди това. Добрата пигментация на кожата се регулира от Шуслерова сол №6 калиев сулфат. Приемайте по 4 таблетки на ден поне 2 седмици преди излагането на слънце.

Ухапвания/ужилвания от насекоми

Болка, оток, подуване и зачервяване. Тези леки симптоми преминават за няколко дни, но има хора, при които ухапването от насекоми може да доведе до сериозни последици и алергични прояви. Първото лекарство при такива проблеми е апис мелифика D30 с прием по 10 глобули на всеки час.

Финалът на отпуската

Краят на почивката е неприятен момент. Понякога пренастройката за работен ритъм отнема седмици. Затова е добре да приемате всяка сутрин по 5 таблетки от Шуслеровото кафе – сол №5. Калиевият фосфат дава сила на мозъка, ободрява ви и ви зарежда с добро настроение.