Великден! Тази година много от нас използваха подаръка да направят дълга почивка през пролетта, като слеят почивните дни само с 3 дни отпуска. Но за съжаление и най-дългата и релаксираща отпуска все някога свършва. Преминаването от лежерния й ритъм към натоварения график на работното място си е истинско изпитание. Често вместо да работят с двойни сили служителите стават разсеяни и раздразнителни, страдат от безсъние и главоболие или накратко казано потъват в постотпускарска депресия. Според психолозите състоянието не бива да се подценява, защото може да бъде предпоставка за сериозни емоционални проблеми на работещите и дори за финансови загуби на компаниите. Затова е важно да спазваме няколко прости правила за справяне със стреса след отпуска и така да направим прехода от почивката към активната работа, плавен и не толкова неприятен.

Върнете се от отпуската поне 2-3 дни преди тръгването на работа!

Завръщане в неделя и още на следващия ден на работа. Това е най-честата грешка, която правят служителите. Така емоционалните спадове са ви гарантирани. Трябва да оставите на организма си поне 2 дни, за да превключи на работен режим. Можете да му помогнете, като разопаковате куфарите и приберете лежерните дрешки. И след това подгответе облеклото за офиса. Избегнете и грешката да ползвате почивните дни не за наспиване, а за стоене до късно пред телевизора. Иначе работните ви сутрини ще бъдат кошмарни и стресирани.

Започнете от лесното към трудното!

Още в първите работни часове искате да наваксате десетдневното си отсъствие и да решите всички належащи проблеми. Нищо чудно, че в края на първия ден вече се чувствате изтощени и неудовлетворени. Вместо да се впускате в невъзможни мисии, планирайте нещата. Направете списък на задачите. Обадете се на партньорите ви и набележете какво трябва да свършите с тях. Премислете начина си на работа досега. Направете равносметка кое е било успешно и кое не. Оставете тялото и умът ви да се настроят на работна вълна и така по-лесно ще отсеете работещите от неработещите стратегии.

Не оставайте в извънработно време!

Вместо да посветите вечерите си на дългия списък със задачи в офиса, тръгнете си навреме и организирайте среща с приятели. Това ще ви помогне да преминете по-лесно през първите стресиращи дни. Разкажете им за ваканцията си, споделете с тях трудностите на работния ритъм. Така ще се разведрите. Нека не забравяме, че успехът в работата ни дава финансовата възможност да си осигурим пътуването до следващата желана дестинация.

Минете на минерално меню!

Освен ума и тялото има нужда от силна подкрепа, за да заработи на по-високи обороти. Осигурете му повече енергия, като добавите към менюто си храни, богати на минерали. Емоционалните и физически неразположения при връщането на работа са признак за дисбаланс на минералните вещества. Причината е, че под стрес организмът не ги усвоя така добре. За да се справите с този проблем, имате нужда от Шуслеровите соли. Те стимулират тялото да абсорбира ефективно минералите от храната. Затова задължително трябва да се комбинират с необходимите храни.

При нервност и раздразнителност и липса на сили хапвайте зелен боб, синьо сирене, кашу, лешници, пилешко, чесън, тиквени семки, сьомга и др. Съчетайте тези храни със Шуслерова сол №5, която ще ви ободри. По 3 таблетки сутрин са с дори по-добър ефект от кафето.

При главоболие и безсъние си сгответе лещата, кафявия ориз, направете си салата със слънчогледовите семки и чесън. И добавете преди лягане 10 таблетки в гореща вода от Шуслерова сол №7.

Не лекувайте постотпускарската депресията с похапване!

Ако се успокоявате с нещо сладичко, по няколко пъти на ден, само допълнително ще се ядосате от гледката в огледалото. Можете по естествен начин да стимулирате хормона лептин, които се отделя в хипоталамуса на мозъка и дава чувството за ситост и щастие след хранене. Ще победите терапевтичното похапване с чест прием на сол №5. Щом усетите нервност и глад, смучете на 30 минути по таблетка от сол №5.

Всички тези правила ще ви помогнат със сигурност, но при едно условие – ако работата ви носи удоволствие. Без да обичате, това, което правите трудно ще се измъкнете от следотпускарската депресия. В такъв случай може би трябва да помислите за промяна.