Прочитайки заглавието, сигурно сте си казали, че това е просто невъзможно, но щом сте отворили статията, значи сме предизвикали интереса ви. Милиони хора по света се въртят нощем в леглата, мислейки си, че техните проблеми са неразрешими и всепоглъщащи. Ако сте сред тях, със сигурност нощем наблюдавате притихналия си квартал и знаете къде точно живеят вашите приятели по съдба – хората, които не могат да мигнат. Как ли? Не ги познавате, никога не сте ги срещали, но и техните прозорци мъждукат всяка нощ, точно както мъждукат всички главоблъсканици, на които се опитват да намерят решение.

В този материал сме се опитали да преместим фокуса от обичайните начини за справяне с безсънието, хапчетата които не помагат, броенето на овце, което само ви изнервя и безпомощното взиране в една точка.


 Какво всъщност ви държи будни?

Вашите мечти

Отново ви изненадахме, нали? Замислете се кои са нещата, които отлагате с години наред. Приковани в ежедневието на обществените порядки често се затваряме в кафеза на безсънието, без да си даваме сметка, че то просто ни дава повече време да осъзнаем нещата, които сме загърбили и за които душата копнее отдавна. Тук няма точна рецепта, на която с разкривен почерк е написано името на някакъв химикал, който очакваме просто да ни приспи, за да можем да приспим и мечтите си. Рецептата можете да напишете сами. Първо признайте пред себе си какво точно искате, опитайте се просто да си дадете сметка какво бихте направили, ако не се притеснявахте непрекъснато, че околните ще ви осъдят или от това, което ще си помислят. Дайте воля на мечтите си и те ще ви се отплатят със спокоен сън.

Неподозираните енергийни вампири

Отделете си една седмица, в която просто да наблюдавате и записвате нещата, хората и ситуациите, които ви изтощават най-много и черпят от вашата енергия. В края на периода ги разгледайте и анализирайте. Преценете с кои можете да се разделите, на кои обръщате прекалено много незаслужено внимание и спрете да им отдавате от ценната си енергия. Когато не успявате да заспите, визуализирайте, че се освобождавате от напрегнатите хора и ситуации, че сте леки като перце и че се оставяте само и единствено на душата си да ви води напред.

Не разчитате правилно знаците на съдбата

Знаете поговорката “Няма проблеми, има само възможности”, нали? Припомняйте си я всеки път, когато си кажете отново “защо точно на мен и защо сега”. Това всъщност са правилните въпроси, но не си ги казвайте просто под формата на самосъжаление, а се вгледайте в себе си и наистина си ги задайте. Това важи с особена сила за повтарящите се под различна форма случки. Времето, в което не можете да заспите всъщност ви е дадено именно заради това, да излезете от блатото на самосъжалението, да погледнете проблемите си очи в очи и да продължите напред.

Критикувате и се страхувате прекалено много 

Какво правите, когато не можете да заспите? Ядосвате се и започвате на ум да критикувате себе си, околния свят, мухата или комара в стаята, капките дъжд по прозореца, въобще всичко и всеки ви е крив. Истината е, че критиката задушава цялото щастие, което можете да имате. Откъде сме сигурни ли? Вселената е като ехото в планината, каквито сигнали й подавате, такива ви връща тя. Не се опитваме да ви убедим в позитивното мислене на всяка цена, то просто не е приложимо. Ще има моменти, в които ще ви бъде криво, неприятно и изнервено. Просто пребройте до 10, успокойте се и се опитайте да видите полезното в дадената ситуация. Забележете, че ако се оставите на съдбата всичко става лесно и леко. Изпуснахте автобуса, но пък след това срещнахте най-добрия си приятел от детските години, любимият ви хляб беше свършил и опитахте нов, който се хареса на цялото ви семейство. Щастието е в простичките неща.

Страхът е другият ви голям враг. “Всяка човешка мисъл и всяко човешко действие се основават или на любов, или на страх. Не съществува друг човешки мотив и всички други идеи са само производни на тези две. Те са просто различни вариации, различни интерпретации на същата тема. Любовта води до страх, страхът води до любов, любовта води до страх...” - се казва в книгата на Нийл Доналд Уолш “Разговори с Бога”. Замислете се и ще си дадете сметка, че това наистина е така. Късно нощем, вместо да броите на ум различни животинки, помислете кои ваши действия са задвижени от страха и кои от любовта. Везната на страха натежа, нали? Бяхме убедени ... 


Имате нужда от помощник, за да се справите с всичко това? Отново ще ви изненадаме като ви кажем, че този помощник е до вас и винаги е бил и това е природата.

Малките гранули с големи възможности

Безсънието е знак, който не трябва да пренебрегвате с успокоението, че няколко кафета ще решат проблема. Започнете да анализирате ситуацията и да си давате ясно сметка кое, какво и как ви вкарва в това безкрайно мятане в леглото. Управлението на стреса далеч не е куха фраза, с която да жонглирате от време на време без реално да предприемете конкретни мерки. Премахнете от живота си онова, което ви напряга, вечер избягвайте да стоите до късно пред екрана на компютъра или телевизора и въобще забравете за всякакви стимулиращи мозъка ви дейности, които влияят превъзбуждащо. Заради многото изисквания към нас в ежедневието и заради претоварения със задачи ден, мозъкът много често не е в състояние да преработи толкова голяма по обем и разнопосочна информация. Като добавите към това и емоционалната окраска на редица ежедневни дейности, положението със съня става мисия невъзможна. Затова първа стъпка е да намалите стреса и да се освобождавате от натрупаните отрицателни емоции ежедневно. Но не с питие, а с разходка, йога, вечеря с приятели или с любимото ви хоби. В комбинация с това започнете да приемате Нукс вомика D6 на Немския хомеопатичен съюз. Това е хомеопатично лекарство, което се произвежда от стрихининово дърво и има изключително силно действие при безсъние следствие от прекалено много работа. Често хората на отговорни позиции с много тежък график успяват да заспят, но се будят в 2 или 3 часа през нощта и така сънят се накъсва. Ето защо можете да взимате 2 пъти по 10 глобули на ден поне 2-3 месеца от нукс вомиката. Добър помощник на съня е и Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Тя релаксира цялото тяло и се препоръчва при много стресирани хора. Тази сол трябва да е винаги на нощното ви шкафче, защото при нужда 10 таблетки се разтварят в чаша гореща вода и се изпиват на малки глътки. Добре е 2 часа преди сън да изпивате една такава отпускаща напитка. И не забравяйте, че едно от най-силните приспивателни може да са любовните ласки с вашата половинка. Възползвайте се от този прекрасен начин да освободите стреса и да стимулирате в тялото ви отделянето на много ендорфин или на хормона на щастието.