В определен период от живота си всяка жена е имала проблемът, за който ще говорим днес. Бялото течение може да внесе изключителен дискомфорт в ежедневието ни и дори да повлияе негативно върху нашето самочувствие. Някои жени се притесняват от наличието на каквото и да било течение, но всъщност съществува и такова, което е в рамките на нормалното и зависи от месечния цикъл.

Обичайният секрет носи името цервикална слуз и неговото предназначение е да почисти и овлажни влагалището. То е прозрачно или леко белезникаво, без миризма. Повод за притеснение е промяна в цвета и консистенцията на секрета, парене и сърбеж, неприятна миризма или болки при секс. Една от най-честите причини за подобни проблеми са гъбичките, които са доста упорити и имат неприятното свойство да са появяват отново, точно когато смятаме, че сме се справили с тях.

Един здравословен проблем много често е индикатор за дисбаланс в различни сфери на живота ни, които често не съзнаваме и които ще разгледаме по-долу:

Причина “Ядосана съм ти!”

Голяма част от заболяванията възникват първоначално на подсъзнателно ниво.  Често подтискаме емоциите си и не си даваме сметка, че по този начин всъщност задълбочаваме проблема. Идва момент, в който физическото ни тяло не може повече да задържи подтиснатата емоционалност и решава да ни покаже, че вече е време да вземем мерки. Затова и гледайте на здравословните си проблеми като на пътни знаци, които ще ви ориентират във вашето подсъзнание и ще ви помогнат да откриете отново пътя към себе си.

Популярната американска авторка Луиз Хей, която направи истинска революция с книгата си “Излекувай живота си” твърди, че на всеки здравословен проблем съответства определен мисловен модел. Относно вагинита тя споделя, че най-вероятната емоционална причина за него е гняв към партньора, сексуална вина или самонаказание. Някои психолози достигат още по-далеч като споделят, че този проблем при жените би могъл да се дължи и на гняв срещу техния ръководител, особено ако той е от мъжки пол. Отделете си няколко минути, укротете всички мисли и чувства, които бушуват в главата ви и се оставете да се замислите дали носите в себе си някои от изброените мисловни модели. Всички знаем, че най-сериозната крачка при разрешаването на даден проблем е осъзнаването му. 

Решението: Луиз Хей съветва да използвате така наречените утвърждения, които ще ви помогнат да промените начина си на мислене. Ето и две от тях: “Другите отразяват любовта и одобрението, които изпитвам към себе си.” и “Радвам се на своята сексуалност”. Повтаряйте ги по няколко пъти на ден, преди да станете сутрин от леглото, в задръстването или пък късно вечер, преди да заспите. 

Причина “Хапва ми се сладко!”

На физическо ниво неприятният секрет всъщност възниква при дисбаланс в състава на обичайната микрофлора във влагалището. Организмът ни поддържа киселинната среда във влагалището под 4,5 pH. Това възпрепятства размножаването на патогенни микроорганизми.  Проблемът се появява, когато средата стане твърде алкална. Повечето дами, които страдат от подобен дисбаланс често консумират прекомерно количество въглехидрати и захари, които намаляват добрите бактерии в организма ни и дори водят до подуване и запек.  Истината е, че ако искаме да поддържаме баланса на своята вагина, трябва да обърнем сериозно внимание на режима си на хранене. 

Решението:

  1. Намалете въглехидратите, изключете сладките храни и алкохола. Има сериозна вероятност повишаването на инсулина в тялото да доведе до възпаление там долу. Не посягайте и към киселите храни (оцет, туршия, но може лимон) и газираните напитки. Всички те подкиселят тъканите, а това е благотворна среда за растежа на гъбичките (кандида).
  2. Заменете въглехидратите със зеленчуци и полезни зърнени храни като елда, киноа, амарант. Запомнете, че е необходимо и да балансирате нивата на кръвната си захар с протеини и полезни мазнини.  Това е също толкова важно, колкото да пиете и минималните осем чаши вода на ден или 40 мл на килограм телесно тегло.

Причина: “Антибиотикът е лек за всичко”

Традиционната медицина почти задължително ще ви посъветва да приемете антибиотици или да поставяте глобули. Истината е, че симптомите вероятно ще изчезнат, но ще се върнат с нова сила, тъй като заедно с лошите, ще убиете и добрите бактерии.  

Решението: За да помогнете на тялото ви само да се справи с дисбаланса, започнете да приемате пробиотици, които ще го снабдят с допълнително количество добри бактерии. 

Още помощници на ваша страна

За борба с упоритите гъбички можете да откриете още съюзници на ваша страна. Безспорно най-добрият вариант са хомеопатичните лекарства, които ви помагат с природните си съставки и са абсолютно безвредни. Като основна терапия можете да използвате Шуслерови соли №4 калиев хлорид и №9 натриев фосфат на Немския хомеопатичен съюз. Сол №4 се грижи за здравето на лигавиците, като подпомага естествените процеси на изчистването на бели секрети и побеждава възпалението. №9 нормализира алкално-киселинното равновесие в цялото тяло. Имайте предвид, че всяка неприятна мисъл емоционално и на тъканно ниво ни прави кисели, а за да се радвате на добро настроение добавете към двете соли и №5 калиев фосфат за повече спокойствие и усмивки. Приемът на солите е поне 3-4 месеца по 4 таблетки от всяка на ден. И не пропускайте редовните прегледи при вашия гинеколог. Скоро ще се изненадате приятно от победата ви над гъбичките.