Пролетта вече е във въздуха и си позволяваме да си мечтаем за романтични пикници с аромат на свежи цветя, дълги разходки в планината и незабравими мигове сред природата. За да не бъдат помрачени те от зачервени очи, течащи нослета и други нежелани реакции, с които не знаем как да се справим, решихме да съберем в една статия няколко природни съвети, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

1. Не забравяйте за плодовете и зеленчуците

Скорошно изследване показа, че редовната консумация на плодове и зеленчуците облекчава симптомите на алергиите, особено при децата. Затова не забравяйте да включвате в дневния им режим свежи продукти. Ако ви е трудно да го правите, заложете на вкусни смутита, поднесени по чудесен начин - в бурканче със свежа сламка. Смутитата са идеален вариант за тайно вмъкване на продукти като спанака, например. Той е изключително полезен, но рядко е сред любимите съставки, особено на децата. Освен това можете да се позабавлявате с малко храната и да я превърнете в истински шедьовър, като тези:

2. Направете си аюрведичен тоник

Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието, която през последните години се възроди с пълна сила. Винаги е по-добре да погледнем назад във времето и да се поучим от опита на нашите предци, отколкото да бързаме с на пръв поглед лесни, но неефективни решения. Рецептата за тоника, който ще ви предложим днес е много лесна - смесете джинджифил, лимон и щипка куркума. Добре е да добавите и мед към отварата, защото останалите вкусове са доста силни. Джинджифилът е доказан като противовъзпалително средство, а основната съставка в куркумата - куркуминът е много добър имуностимулатор.

3. Не подценявайте душа

Много е важно след като се приберете у дома, да вземете освежаващ душ. Той ще отмие всички полени, които са полепнали по вас през деня. Не забравяйте да сложите в пералнята и дрехите, които сте носили, по тях също има полепнали полени.

4. Не се страхувайте да се анализирате

Както всички останали заболявания и алергиите често могат да бъдат причинени от наше неудоволетворение или стрес. Анализирайте психическото и емоционалното си състояние и не се страхувайте да надникнете по-дълбоко в тях. Алергиите обикновено са сигнал затова, че отричате собствените си способности и сили. В такава ситуация чудесна работа вършат утвърждения като "Светът е безопасен и приятелски настроен" или "Отношението ми към живота е спокойно и естествено."

5. Ефективни промивки на носа

Промивките на носа с подсолена вода безспорно не са сред най-приятните преживявания, но пък са изключително ефикасни.

Тази процедура, известна от Йога като прочистващата практика Джала Нети, отмива слузта в носната кухина, което прави премахването на бактериите и алергените от организма по-безпрепятствено. Най-лесно се прави с нети пот или чайниче за промивки.

Ето как се прилага процедурата:

1. Смесете 1 чаена лъжичка сол в топла вода, така че солта да се разтвори. Изчакайте я да изстине, най-добрата температура за започване на процедурата можете да усетите като опитате топлината на водата от вътрешната страна на ръката си. Тя не трябва да е нито твърде студена, нито твърде топла.

2. Клекнете, най-добре на пода в банята и наведете главата си на една страна, изсипете малко от течността в едната ноздра и изчакайте тя да излезе през другата. След това повторете с другата ноздра.

3. Нежно издухайте носа си, за да премахнете останалата част от слузта.

6. Обърнете се към хомеопатията

Бързо, ефективно и напълно безопасно. Така може да се опише лечението на алергичните прояви с хомеопатия. В този случай вариантите са няколко. Може да изберете компплексни хомеопатични продукти, които са във всяка аптека. Доказана в клинични проучвания е комбинацията на Немския хомеопатичен съюз Ринитал. Състои се от три съставки – галфимия, кардиоспермум и луфа. Те не само облекчават симптомите на досадното кихане, сърбежи, сълзенето и паренето на очите, упоритата хрема, оточността на лигавиците, но и приемани по-дългосрочно намаляват чувствителността на тялото към алергените, които водят до сенна хрема. Добре е при остри симптоми да го приемате на час по таблетка до подобрение после поне още месец по 3 таблетки на ден. Ринитал е подходящо да се съчетае с Шуслерови соли №2, №3, №8, които подпомагат тъканите да победят алергичното възпаление и чувствително намаляват отделянето на секретите.

Запомнете, че в този период от годината, когато страдате от сенна хрема е задължително да спрете млечните продукти. Те предизвикват отделянето на повече секрети и така усложняват ситуацията. А именно задържаната слуз в дихателната система води до усложнения като синузит например. Така че бъдете внимателни! Ако от дълго време страдате от алергия, която влошава качеството ви на живот, освен споменатите хомеопатични продукти, можете да потърсете лекар хомеопат. С него заедно можете да проследите кои емоции стоят зад вашия проблем и защо това ви е слабо място.