Топло, студено, после пак топло. Заедно с катеренето или слизането по температурната скала на термометъра и ние преживяваме своите спадове и пикове в енергията, настроението, желанието за работа, предизвикателството да сме концентрирани. Всички сме свидетелите на промените в климата, които са естествен ход от безразсъдното използване на природните ресурси. И макар че се успокояваме с фактите, че те ще имат пагубно действие след хиляди години, вече наблюдаваме ефектите им върху нас. В тази по-лека форма на климатични изненади често ни навестяват проблеми като главоболие, покачване или понижаване на кръвното налягане, настинки и вирусни инфекции, чувството за умора и отпадналост. Децата са особено уязвими, защото тяхната имунна система е по-незряла и по-трудно се адаптира при температурните промени. Как да се справим с различните неприятни последствия?

Главоболието

Обикновено по-чувствителните хора към промените в атмосферното налягане по-често страдат от главоболие или мигренозни пристъпи. Особено понижаването на налягането оказва влияние върху кухините в тялото, който са пълни с въздух и са изолирани. Резултатът е по-голям натиск в тези области и усещането за болка. Ако имате хронично главоболие, вероятността променливото време да го задълбочава е голяма. Най-рязко налягането на атмосферата се понижава например преди буря. Освен това резките промени в температурата могат да доведат до промяна в химичните процеси и дори до по-слабото отделяне на серотонин, и така болката да е улеснена. Инстинктивно в такива случаи хората с главоболие търсят топли и спокойни места, а и по принцип не им се препоръчва да са навън във ветровитите и хладни дни. Добър вариант е да се стимулира доброто усвояване на магнезия в тялото, защото това е минералът с релаксиращо и болкоуспокояващо действие. За подобни случаи е много подходяща Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. 10 таблетки в гореща вода помагат за справянето с болката, а при по-тежки случаи можете да повторите дозата 2-3 пъти, за да настъпи облекчение. Ако главоболието ви е чест спътник, носете солта винаги със себе си и прибавете към менюто си храни, които съдържат магнезий като зелен боб, кашу, лешници, кафяв ориз, гъби, чесън и др.

Подскачането на кръвното налягане

Надолу или нагоре зависи от състоянието на тялото. Много често при затопляне или при пик на жегата някои хора реагират с понижаване на кръвното, стават сънливи, замаяни и неработоспособни. От друга страна хипертониците могат да реагират с чувствително повишаване на налягането, при тях често се появява пулсиращо тилно главоболие, задъхване, прилошаване и др. Независимо в коя група сте е добре да знаете, че въпреки универсалната система на тялото да се адаптира, по-висока смъртност се регистрира именно при рязко затопляне. В този смисъл климатичните промени са повод да се замислим за конкретни мерки, за да бъде кръвното в здравословните стойности. Ако страдате от ниско кръвно, можете да ползвате Вивотон, който е хомеопатичен продукт и дава сила на сърдечния мускул да изпомпва достатъчно кръв към кръвоносните съдове. В случай, че сте хипертоник преосмислете сериозно начина си на живот и хранене. Проблемите с високото кръвно често вървят ръка за ръка с наднорменото тегло, със затлъстяването, с проблемите с щитовидната жлеза, с емоционалните сътресения и конфликти. Ако вече са ви връчили рецептата с антихипертензивни лекарства (за регулиране на кръвното), е добре да знаете, че те се пият доживот и веднъж свикнало с тях на тялото му е трудно да отвикне. Затова потърсете други природни начини, консултирайте се с лекар хомеопат и отстранете причините за хипертонията. Така и по-лесно ще минавате през нестабилното време.

Настинките

Ясно е, че понякога дори не успяваме адекватно да изберем дрехите при поредния климатичен каприз. Топло, студено, изпотени и на течение, знаем от бабите ни, че най-лесно се изстива. И дори да не се озовем в леглото с температура и отпадналост, някоя банална хремичка ще ни напомни, че тялото не е успяло да се адаптира към променящата се среда. В такива ситуации е важно да си припомним, че хремата е защитен механизъм и изчиства лигавицата на носа, който често е входна врата за вирусите. Така че не бързайте да грабнете от аптеката познатите капки за нос и да се опитате да потушите проблема. Да, те свиват съдовете, отпушват носа, но също така стопират естествения процес на унищожаване на болестотворните микроорганизми и улесняват проникването им навътре в тялото. Освен това можете да ги ползвате най-много 5-6 дни, а ако хремата продължи повече? Какво да кажем за децата, които дори независимо от времето все са си хремави? И малките, и възрастните могат да се справят ефективно и безопасно с проблема благодарение на едно интересно растение –луфа оперкулата. То е известно в хомеопатията със ефективното си действие при затруднено носно дишане и намаляване на секрецията. Можете да го намерите под формата на спрей за нос с името Инфлуназал на Немския хомеопатичен съюз. Обикновено е необходимо поне 2-3 пъти да връскате от спрея на ден, за да може за няколко дни хремата да отшуми. Лекарството е подходящо и за деца и може да се използва неограничено дълго време. И запомнете – с хрема ли сте, спрете млечните храни, защото те водят до образуване на слуз в тялото и така секретът е по-обилен и по-продължителен. А обилната хрема крие рискове от появата на синузит.

Умората

Големият въпрос как да я преборим е много индивидуално решение. Защото често променливото време само удвоява последиците от начина ни на живот. Системното недоспиване, стрес, храненето с полуфабрикати, успокояването на топката с вечерни питиета... Всеки може да анализира и да вземе на мушката вредните си навици, които го изтощават. Ако ставането сутрин се е превърнало в неравностойна битка, можете да се ободрите, дори без 3-4 кафета на ден с Шуслерова сол №5 калиев фосфат. 3 таблетки сутрин, 15 минути преди храна в комбинация със сандвич със сьомга или няколко лъжици сусамов тахан, или 2 ореха, ще ви дадат сили, за да щурмувате новия ден. Сол №5 подпомага усвоянато на калия от тези храни, а той ви прави енергични и бодри. Калиевият фосфат подобрява работата на мозъка и повишава настроението.

Понякога няма нищо по-хубаво от лошото време... Използвайте го за любими занимания. Решенията за здравето ви са във вас и всичко е въпрос на гледна точка, и повече оптимизъм.