С настъпването на есента започва и сезонът на печенето на всякакви тестени вкусотии! За всички, които следват палео диета, не ядат глутен или млечни продукти (или просто искат лесно да си направят хляб) сме подготвили една рецепта за хляб без глутен, който се прави съвсем лесно, с помощта на блендер.
Как става магията ли? Суровите ядки кашу лесно се превръщат в „тесто”, без да имат натрапчив вкус на ядки. А реакцията между ябълковия оцет и содата за хляб предизвиква набухването на хляба.
Не си фен на кашуто? Пробвай с бадеми или макадамия. Ако нямаш непоносимост към млякото, можеш да замениш бадемовото с краве.
Необходими продукти:
8 яйца
1 ч. бадемово мляко
4 ч.л. ябълков оцет
3 ч. сурово кашу
3 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. морска сол
7 с.л. кокосово брашно
Вода
Кокосово масло
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрей фурната на 160 градуса. Напълни една огнеупорна тава или купа с 5 см вода и я постави на най-долната позиция на фурната, така хлябът ще поеме допълнителна влага и няма да е толкова сух.
2. Намажи една тавичка (около 20х10 см) с кокосово масло (или друг вид масло). След това покрий дъното и страните ѝ с пергаментова хартия.
3. Смеси яйцата, млякото, ябълковия оцет, кашуто, содата и морската сол в блендер на ниска скорост за 15 секунди. Обери сместа от стените и отново пусни блендера за 30 секунди, но на висока скорост, докато сместа стане гладка.
4. Добави към сместа кокосовото брашно и пусни блендера за още 30 секунди. Ако тестото ти се струва твърде гъсто, добави 2 лъжици вода.
5. Изсипи получената смес в намазана тавичка.
6. Печи за 60-70 минути. Провери дали е готов с клечка за зъби, ако излезе чиста – значи е готово. Остави хляба да изстине за 30 минути, преди да го сервираш. Ако ти остане, можеш да го съхраняваш до 5 дни в хладилника, плътно увит във фолио.