За една дама едно от най-стресиращите неща могат да се окажат първите бръчици, както и умореният и изгубил своето очарование здрав вид на кожата й. Само си представи как би се почувствала, ако някоя сутрин се събудиш и вместо онова прекрасно и сияещо момиче, от другата страна на огледалото те гледа лице с изморен вид и няколко бръчки, които панически те карат да поискаш мигновено да се скриеш от света... Кофти, нали? Да, естествено, че първите бръчки не са повод за депресия, но пък са достатъчно красноречив аргумент да увеличиш грижите за кожата си. Затова от изключително значение е именно правилната такава, която да ти помогне да изглеждаш прекрасно и да имаш необходимото самочувствие, независимо от възрастта ти! Навярно обаче, всъщност не знаеш, че от огромно значение е кожата им да бъде обгрижвана "отвътре". Какво имаме предвид ли? В следващите редове ще ти разкрием тази тайна, а също и няколко малки хитринки, които са лесни и които ще ти помогнат в бъдеще да възврнеш и запазиш младия вид на кожата си... на колкото й години да си!

1. Правилно почистване на кожата. Изгради си навик всяка сутрин и вечер да почистваш своята кожа от грима и следите, които външните дразнители са оставили върху нея през целия ден. Това ще ти помогне да избегнеш блокиране на порите.

2. Ексфолирай! Правилната и ежеседмична ексфолация на кожата, ще ти помогне да се отървеш лесно от мъртвите клетки и да дадеш шанс за произвеждането на нови. Не е необходимо да използваш скъпи ексфолианти. Спокойно можеш да направиш свой - за целта използвай или утайката от кафето или пък смеси обикновена захар с малко зехтин, лимон и няколко капки етерично масло по избор. Нанеси на влажно лице и масажирай няколко минути с кръгови движения, след което изплакни с хладка вода. Не забравяй след процедурата да оставиш кожата да подиша за 10 минути, след което да нанесеш хидратантния си крем.

3. Използвай правилния дневен и нощен крем, за да защитиш през деня и регенерираш през нощта клетките. Обърни внимание дали те съдържат така необходимия за кожата коензим Q10. Като етествен компонент, съдържащ се в нашите клетки, той защитава кожата ни, а освен това изпълнява ролята на естествен чистач на свободните радикали. По този начин освен, че ги снабдява с необходимата енергия и неутрализира агресивните кислородни съединения, които атакуват съединителната тъкан, предотвратявайки я да се отпусне по-бързо, Q10 помага за възстановяването на кожата, давайки шанс на клетките да започнат по-бързо своето делене. Резултатът е регенерирана, самообновена, по-стегната, еластична, тонизирана и с кадифена мекота кожа! А белезите от възрастта - избледнели и освен това е предотвратено образуването на нови такива! Добре е през цялата година, но най-вече в по-топлите месеци от годината, когато слънчевите лъчи са още по-силни, да използваш и крем със слънцезащитен фактор.

Имай предвид, че специалистите препоръчват да си правиш маски, пилинги и други процедури, но само през деня. Вечер оставяй кожата да бъде в покой! 

4. Достатъчно количество сън. Едно от най-важните условия, които ще ти помогнат да избегнеш тъмните кръгове под очите и бръчиците, получени не толкова от възрастта, колкото от недоспиване и прекалена умора. Проветрявай поне два пъти дневно, сутрин и преди да си легнеш, за да има достатъчно количество нов кислород в стаята, в която спиш. От голямо значение е и възглавницата, а която спиш, а също и това да не "забиваш" глава в нея. Все пак, знаеш, че едни от най-изтънчените дами, гейшите, спазват едно от основните правила за красота - най-подходящата поза за сън е по гръб.

5. Правилно хранене. За никого не е тайна, че нездравословното хранене съсипва кожата. Ето защо е толкова важно през деня да се храниш балансирано, като в менюто ти да има от всичко по малко, а вечер да не злоупотребявайш с храната, тъй като това ще се отрази не само на килограмите, но и на красотата на кожата ти. 

6. Много вода. Няма да заблуждаваме никого - водата е от жизненоважно значение както за здравословното състояние на организма ни, така и за сияйния и здрав вид на кожата ни. Мощната хидратация, която тя ни дава, осигурява необходимата регенерация на клетките отвътре, което се отразява на нашия външен вид. Съветваме те в по-топлите месеци да увеличиш количеството на 2-2,5 литра на ден. Може да добавяш мед, лимон и краставица за още по-голяма свежест.

7. Витамин С. Доказано е, че този витамин увеличава с до 8 пъти производството на колаген в кожата. Така че, защо не включиш повече свежи плодове в менюто си още от днес. Повярвай ни, кожата ти ще се отблагодари много скоро!

8. Не прекалявай с грима. Макар да знаеш, сме длъжни да повторим, че прекалено силният грим може да те прави да изглеждаш повече от зашеметяващо, когато се налага, но също така съсипва кожата на лицето ти. Съветваме те да избираш висококачествени продукти, които са в пълно съответствие с нуждите на твоята кожа и винаги обръщай внимание на срока им на годност. 

Е, никога не си си предполагала колко лесно може да бъде всъщност това да се чувстваш прекрасно в собствената си кожа, независимо от възрастта, нали?