Скъпи деца,

Мислих много напоследък за това какви ще бъдете, когато пораснете. Има толкова много неща, които искам за вас на този свят, но повече от всичко, искам да сте добри. Защото хората, които са добри, които въплъщават истинската доброта, са най-щастливи. И те помагат за побеждаването на грозното и злото. Затова мислих какво означава да живееш добър и истински живот. Ето това са моите пожелания към вас.

Надявам се, че ще сте от онези хора, които чакат търпеливо зад 80-годишна жена, която използва 52 купона в хранителния магазин. Знам, че ще сте раздразнени и ще бързате. Но тя идва от различно време, време, в което всяка стотинка е била от значение. Понякога си мечтая и ние да живеехме тогава. Не въздишайте от раздразнение, когато тя си брои рестото. Усмихнете се и й пожелайте лек ден.

Също така се надявам, че ще оставяте добри бакшиши и ще бъдете търпеливи към хората, които са на обучение - във всяка професия. Майка ви беше сервитьорка много преди вие да се родите. Ще ви кажа от опит - ако чакате поръчката си, най-вероятно вината не е у сервитьорката. Тя вероятно се сблъсква с обидни думички от преуморения готвач всеки път, в който отиде в кухнята. Просто бъдете търпеливи. Не сте чак толкова гладни. Майка ви също така беше касиерка. И правеше пици. И миячка. И се занимаваше с купища други неща в сферата на услугите. Всички те изискваха обучение и търпението на хора като вас. Бъдете мили и оставяйте добри бакшиши. Надявам се, че никога няма да оставите хотелската си стая мръсна или да пропуснете да изхвърлите боклука, защото това е работа на почистващия персонал. Не. Те са човешки същества също като вас. И макар и те да имат работа, за която им се плаща, те заслужават уважение. Моля ви, почиствайте след себе си където и да отидете. Също така се надявам, че и вие ще имате подобна работа някога. Мийте коли, за да изкарате допълнителни пари. Разнасяйте пари. Гледайте деца. Сервирайте и мийте съдове. Така ще знаете и оценявате какво представляват тези професии.

Надявам се, че ще имате самосъзнание. Аз не развих своето докато не станах възрастна, затова и не очаквам много от вас, докато още сте деца. Но в определен момент наистина се надявам да осъзнаете, че сте родени с привилегии. Етносът ви, цветът на кожата ви, социалният ви статус ви дариха с много привилегии и възможности. Научете какво означава това. Разберете го. И правете нещо хубаво с него.

Надявам се да четете, четете, четете. Научете за вашия свят, историята и културата му. Потънете в криминална мистерия, която просто не можете да оставите. Четете книги, които ви карат да плачете. И да мислите. И да се вдъхновите.

Надявам се, че ще опознаете хора, които са различни от вас - религиозно, етнически, расово, икономически, политически. Вслушайте се в това, което имат да ви кажат.

Моля ви, правете неща, които ви карат да се чувствате некомфортно. Опитайте шантави храни. Ходете на места, в които няма големи вериги ресторанти. Отидете някъде, където ще трябва да научите нов език или култура. Излезте от безопасния си балон или животът ви ще бъде задушаващо скучен.

Надявам се, че ще се грижите за телата си, защото няма да получите други. Хранете го с качествена храна. Яжте ябълки и броколи. Но за Бога, яжте и торта и пийте вино. Особено на партита, сватби и когато сте в почивка.
Не бъдете мъченици. Работете усилено, но ако игнорирате себе си, няма да получите нищо в дългосрочен план.

Надявам се, че ще се научите да се проваляте. Това може да е най-трудното нещо, което някога ще направите. Трябва да се научите как да приемате ударите на провала, мъката, раздразнението и след това отново да се изправяте и да опитвате отново. Никой - и наистина казвам НИКОЙ, който е успял, не е достигнал до там, без да се сблъсква с провала по пътя си.

Надявам се да отстоявате своето. Искам да бъдете уважителни, но и да се застъпвате за себе си и останалите. Никой няма право да ви унижава и да ви кара да се чувствате по-нищожни от него.

Но ако сте сбъркали, извинете се. И го мислете наистина.

Освободете се от страха. Наранява само вас. Тъжно ми е да кажа, че хората ще се държат неправилно с вас в живота ви. Надявам се, че ще се научите да преодолявате това и да освободите товара от сърцето си. Твърде тежко е и ще ви пречи да живеете живота си с радост. В момента, в който простите, ще усетите как любовта се намества в пукнатините и заема мястото, на което доскоро е стоял страха.

Надявам се, че винаги ще си пазите гърбовете. Вие сте трима, затова винаги ще има на кого да се обадите и на кого да разчитате. Не забравяйте това, когато пораснете и се разпръснете из света в преследване на мечтите си.
И накрая се надявам, че никога няма да се карате за това кой ще се грижи за мама и тате, когато сме стари и безполезни. Ще се редувате :)

С много любов,
Мама