Чувствени, закачливи, изкушаващи... устните са една от най-сексапилните части на женското тяло. Затова не е чудно, че от векове дамите ги подчертават с различни багрила, а днешните момичета се опитват да ги направят все по-големи.

Покрай селфитата, патешките устни, Кендъл Дженър и безумните предизвикателства за уголемяване (с вакуум, уасаби и т.н.) през изминалите години има бум на интервенциите за уголемяването на устните. Само в САЩ през 2015 г. са извършени 27 000 процедури.

Какви обаче изглеждат перфектните устни? Учените се опитват дадат отговор на този въпрос.

Този месец Университетът на Калифорния публикува свое проучване по темата. В него са взели участие 400 доброволци, на които били показани снимки на различни женски устни. Участниците трябвало да оценят устните от 1 до 10.

На участниците първо били показани снимки на жени, чиито устни били компютърно манипулирани. Целта била да се определи идеалната „площ“, заемана от устните.

След това били показани снимки на жени, при които долната и горната устна били с различни размери. Целта била да се определи идеалното съотношение между горната и долната устна:

Учените накрая заключили, че участниците харесват по-пълни устни – с около 50% по-големи от естествения размер на устните на жената, която била на снимката. Площта, която трябва да заемат, е около 10% от долната част на лицето. Участниците освен това харесали долните устни, които са два пъти по-малки от горните.

Моделите Миранда Кер и Алесандра Амброзио отговарят идеално на изискванията:

Победата на по-големите устни не е изненадваща, но учените заключили, че участниците харесват естествено пълните устни и не са привърженици на новите тенденции, при които и долната, и горната устна са еднакво големи и сочни.

Много от жените, които се подлагат на пластични операции, искат да имат по-голяма горна устна, но учените ги съветват да не се водят по тази мода. Според участниците такива устни изглеждали странно, изкуствено и непропорционално.

Разбира се, ако нямаш „перфектни“ устни, не се тревожи. Красотата е сбор от много уникални черти. Затова усмихвай се по-често и устните ти ще бъдат съвършени.